Kalastajat näreissään norppa-alueella – "Jos verkoilla meinaa kalastaa, niin aika kauas pitää lähteä"

Saimaannorpan suojelemiseksi suunnitellut laajennukset verkkokalastuskieltoon ovat varsin suuria joillain alueilla. Kalastajilta meinaa loppua ymmärrys Savitaipaleen Kuivasessa, jossa yli puolet vesialueesta on tulossa verkkokalastuskieltoon.

luonto
Pien-Saimaa Kirjamoinsillalta.
YLE Etelä-Karjala

Verkkokalastuksen vapaaehtoinen kieltoalue on laajenemassa tänä keväänä Saimaalla lähes neljänneksellä. Syynä on norppien elinalueiden laajentuminen.

Kieltoalueiden laajentaminen, melko suureksi joillain alueilla, on aiheuttanut närää vesialueiden osakaskunnissa. Suurimmat kieltoalueen laajennukset tapahtuvat Etelä-Saimaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Yli puolet koko osakaskunnan kalastusalueesta on tulossa verkkokalastuskiellon piiriin, niin onhan se aika paljon

Seppo Ukkonen

Yksi eniten laajennettavista kieltoalueista sijaitsee Suur-Saimaalla Savitaipaleen Kuivasen vesialueella. Alueelle ei paljon kalastusaluetta ole jäämässä, sillä koko 5140 hehtaarin alueesta 3732 hehtaaria on tulossa verkkokalastuskiellon piiriin. Tällä hetkellä osakaskunnan alueesta on verkkokalastuskiellossa 1431 hehtaaria.

– Reilusti yli puolet koko osakaskunnan kalastusalueesta on tulossa verkkokalastuskiellon piiriin, niin onhan se aika paljon, Kuivasen vesialueen osakaskunnan puheenjohtaja Seppo Ukkonen.

"Sinne pitäisi mahtua norpat ja kalastajat"

Alueella kalastavat Ukkosen mukaan paljon lähiasukkaat, mutta ennen kaikkea kesämökkiläiset. Nyt omasta rannasta on tulossa monella pitkä matka verkkoapajille.

Eivät kalastajat norpan vihaajia ole

Seppo Ukkonen

– Jos verkoilla meinaa kalastaa, niin aika kauas pitää lähteä, sanoo Ukkonen.

Kalastajilta riittää ymmärrystä norpalle ja sen suojelulle. Kun ollaan sulkemassa suuri osa koko alueesta, ei ymmärrys meinaa enää riittää.

– Eivät kalastajat norpan vihaajia ole, mutta sellainen käsitys on, että sinne pitäisi mahtua norpat ja kalastajat.

– Näreissään ovat kalastajat, koska kyllä tämä aika paljon heidän harrastukseensa vaikuttaa. Sen verran on tullut yhteydenottoja, että ei tässä riemusta kiljahdella, lisää Ukkonen.

Korjattu 8.2.2016 kello 7.31 Pien-Saimaa Suur-Saimaaksi.