Kalahtaako kalikka – laavuilta varastetaan polttopuut

Rovaniemen oma eksoottinen erikoisuus ovat aivan keskustan liepeillä olevat nuotiopaikat laavuineen. Ikävä ilmiö on, että pitkäkyntiset kähveltävät kaupungin kustantamia pilkkeitä.

Kotimaa
Laavut ovat rovaniemeläisten suosimia virkistyspaikkoja
Laavut ovat rovaniemeläisten suosimia virkistyspaikkoja. Varsinkin keväällä keskustan lähilaavuilla riittää makkaranpaistajia ja tulilla istujia. Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemen kaupungilla on parikymmentä laavua eri puolilla laajaa kaupunkia. Kun mukaan lasketaan Metsähallituksen ja kyläyhdistyksen laavut, lukumäärä nousee jo seitsemäänkymmeneen.

Helpoimmin saavutettavat keskustan liepeillä olevat lähilaavut ovat kaupungin hoidossa.

Kirkonjyrhämän, Kukanniemen ja Ounaspaviljongin laavut ovat sellaisia, joihin pääse kätevästi autolla kesät talvet, ja kesäisin myös veneellä.

Helppo saavutettavuus on tarkkaan harkittua vaikka samalla helpotetaan myös polttopuuvarkaiden toimintaa.

– Meillä on kolme paikkaa tämmöisiä, joihin kulku on helppoa ja näitä nimenomaan yritetään pitää tämmöisinä. Laavujen käyttäjissä on kaikenlaisia, että kaikilla ei ole terveet ja kantavat jalat. Ja että myös lastenrattailla pääsee laavulle, siksi näitä pidetään tämmöisessä kunnossa, Rovaniemen kaupungin metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen sanoo.

– Se vaan on sitten, kun hyvää yritetään tarkoittaa niin jotkut käyttää sitä hyväkseen, se tässä vähän harmittaa.

Kassillinen peräkonttiin, veneen kyytiin…

Puita viedään ainakin omaan retkinuotioon kun ollaan veneilemässä tai kelkkaillessa, mutta todennäköisesti niitä katoa myös takan lämmitykseen ja pihagrilleihin.

Määrää ei pysty kukaan arvioimaan, mutta varastelu on säännöllistä koska ilmoituksia tulee joka vuosi puolenkymmentä. Polttopuurosvot toimivat tietenkin silloin, kun kukaan ei ole näkemässä eli siinä mielessä viisikin ilmoitettua tapausta on paljon.

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt paljon keskustelua tapaus, jossa autolla laavulle tullut mies oli alkanut lappaa pilkkeitä isoon kassiin.

Silminnäkijä oli puuttunut touhuun ja tässä tapauksessa mies oli poistunut ilman polttopuita. Kuinkahan monta kertaa kassillinen on sujahtanut auton peräkonttiin kun kukaan ei ole ollut näkemässä?

Valvontaa laavuille on turha järjestää, kamerat ovat turhan kalliita ja paljonko poliisi voisi satsata johonkin polttopuuvarkaiden jahtaamiseen vaikka rikosilmoituksia tehtäisiinkin. Todennäköisesti ei mitään.

200 mottia vuodessa

Rovaniemen kaupunki toimittaa laavuilleen vuosittain parisataa kuutiota valmiita kuivia pilkkeitä.

Valtaosa niistä poltetaan paikan päällä, vaikka makkaranpaistoon ei monta kalikkaa tarvita.

Joskus tulilla istutaan pitkään, jopa pitkälle aamuyöhön ja silloin puita menee jo paljon. Viikonloppuna saattaa kulahtaa koko kuution vajallinen kalikkaa.

Miten menikään se vanha sanonta: erämies tekee kynsitulet (pienen nuotion) ja istuu lähellä, kokematon tekee roitotulet (ison nuotion) ja istuu kaukana.

– Näinhän se on, että mitä isommat tulet teet, sitä kauempana istut. Mutta kyllä tulen teossakin on järki sallittua, että ei juhannuskokkomaisia tulia tarvi tehdä vaan pienempikin riittää, silloin puitakin riittää paremmin, Rovaniemen kaupungin metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen sanoo.

– Pitää kuitenkin muistaa, että valtaosa laavujen käyttäjistä on asiallisia ja tekee sellaisen tulen että siinä makkarat paistaa ja vähän lämmittelee, että kohtuudessa pystyään.