"Elokuvien tekeminen pitää lapset ja nuoret poissa kadulta"

Useimmilla meistä on taskussaan äänen ja kuvan käsittelyn mahdollistava väline. Kyseessä on tietysti kännykkä, jota nuoret elokuvaohjaajat käyttävät työkalunaan myös Kaikki kuvaa -kilpailussa.

Kotimaa
Kaksi teinityttöä kameroiden kanssa
Yle

Nuori tyttö kertoo lyhytelokuvassaan asuvansa "tuppukylässä" nimeltä Lempäälä. Hänellä on monia harrastuksia, kuten juoksu ja laitesukellus.

Lempäälässä tuntuu olevan paljon mahdollisuuksia harrastuksiin. Tytön tarina on yksi lähes kolmestasadasta elokuvasta, jotka ilmoittautuivat viimevuotiseen Kaikki kuvaa -kilpailuun.

Uusi kilpailu pyörähti jälleen käyntiin helmikuussa. Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman on ideoinut tuotantoyhtiö Amazement.

Viime vuonna mukaan liittyi Yleisradio, joka on tälläkin kertaa toisena järjestäjänä. Ajatus elokuvakilpailusta tuli tarpeeseen.

– Tällaisia kilpailuja on tosi vähän tarjolla. Elokuvanteko on hieno harrastus, se pitää poissa kaduilta, naurahtaa tuottaja Arttu Haglund tuotantoyhtiö Amazementista.

Arttu Haglundin mukaan nykyään jokaisella on kamera taskussaan. Järjestäjät kannustavatkin siihen, että kännykällä tehdyllä elokuvalla voi aivan hyvin osallistua kilpailuun.

Helmiä tv:n katsojille

Kaikki kuvaa -kilpailussa on kaikkiaan viisi sarjaa ja erikoissarja. Fiktion, dokumentin, harraste- ja musiikkivideon sekä animaatioiden lisäksi mukana on erikoissarja 16-19 -vuotiaille. Muutoin kilpailuun voivat osallistua kaikki 8-15 -vuotiaat lapset ja nuoret.

Tällaisia kilpailuja on tosi vähän tarjolla.

Arttu Haglund, tuottaja

– Tällaisia kilpailuja on tosi vähän tarjolla. Elokuvien enimmäispituus on viisi minuuttia. Aikaa elokuvien tekemiseen on kaksi kuukautta.

Yle on ostanut esitysoikeudet finalistielokuviin, minkä lisäksi lasten ja nuortenohjelmat esittävät kymmenittäin kilpailuun osallistuneita elokuvia.

Tapahtuma huipentuu toukokuussa Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa sarjojen parhaat elokuvat palkitaan. Paikalla ovat finalistielokuvien tekijät ja yleisöäänestyksen voittaja.

– Lapset ja nuoret ovat elokuvantekijöinä aivan loistavia. Viime vuonna animaatiosarjan voitti 8-vuotias tyttö, jonka elokuva oli todella hieno ja omaperäinen, Ylen lasten ja nuortenohjelmien Galaxin tuottaja Jyrki Laaksonen hehkuttaa.

Jyrki Laaksosen mukaan televisiossa esitettävät elokuvat valitsee raati, jonka tehtävänä on poimia helmet satojen elokuvien joukosta. Kilpailuelokuvia nähdään myös Yle Areenassa.