PAM väittää: Monet K-ryhmän kaupat eivät tarjoa lisätunteja osa-aikaisille, vaikka kauppa olisi auki pidempään

Työntekijäliiton mukaan kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen onkin osa suurempaa suunnitelmaa, jolla työnteosta tehdään halvempaa.

Kotimaa
Kaupan kassa.
Jaani Lampinen / Yle

Pamin mukaan S-ryhmän myyjät ovat tyytyväisiä: osa-aikaisille on tarjottu lisätunteja ja muutos näkyy tilipussissa.

Sen sijaan monissa K-ryhmän kaupoissa kauppiaat ovat Pamin mukaan ilmoittaneet, että lisätunteja ei osa-aikaisille anneta, vaikka kauppa olisi pidempään auki. Kesko kiistää Pamin väitteen.

– Koska S-ryhmällä menee hyvin, niin siellä on annettu sekä työvuorolistojen tekijöille, että pääluottamusmiehille ohjetta, että on tarkoitus kokoaikaistaa ja antaa omille osa-aikaisille tunteja, sanoo järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:stä.

– Kun sitten taas esimerkiksi Keskon puolella monet työnantajat ovat ilmoittaneet, että vaikka aukioloa laajennetaan, niin lisää tunteja ei tulla antamaan yhtään, Koivuniemi sanoo.

Jos marketti on lauantaina auki yhteentoista asti, työntekijän vuoroa on siirretty alkamaan myöhemmin, eikä tunteja siis lisätä, Pamista todetaan. Vaikka toki ilta- ja viikonloppulisät kilahtavat tilille, monen kipeästi kaipaamaa kokoaikatyötä kauppojen aukioloaikojen laajentaminen ei näytä aina tuovan.

Työsopimuslain mukaan uusia työntekijöitä ei saa palkata, jos osa-aikaisille ei ole ensin tarjottu lisätöitä.

Rikkooko sellainen kauppa lakia, joka palkkaa lisää väkeä tarjoamatta ensin jo työsuhteessa oleville osa-aikaisille työntekijöille?

– Kyllä, toteaa järjestöjohtaja Niina Koivuniemi PAM:ista.

Työntekijäliitto on kiertänyt koko viikon sadoissa kaupoissa ympäri maata kyselemässä työntekijöiltä kuka istuu kassalla, kun kauppa on auki iltamyöhään tai viikonloppuisin.

Lidlit eivät vielä ole pidentäneet aukioloaikojaan muutamaa kokeiluliikettä lukuun ottamatta.

Kesko: Meillä on selkeät ohjeet tarjota lisätunteja omalle väelle

Keskossa ihmetellään Pamin väitteitä.

– Meillä on ihan selkeät ohjeet sekä K-kauppiaille, että Citymarket Oy:n tavaratalojen johtajille siitä, että tarvittavat lisätunnit jaetaan omalle väelle ja sen jälkeen vasta päästään tarjoamaan mahdollisesti muille, sanoo työsuhdepäällikkö Juha Saarinen Kesko Oyj:stä.

– Omat osa-aikaiset ovat ensisijaisesti työntarjoamisvelvoitteen piirissä.

– Laki velvoittaa meitä siihen. Lakihan sanoo, että osa-aikaisille on työntarjoamisvelvollisuus, jos tulee tarjolle lisää työtä, Saarinen sanoo.

Kaupan kassa: Ei ole tarjottu kokoaikatyötä

Vantaalaisen kauppakeskus Jumbon Citymarketin kauppias Matti Himberg kertoo tarjonneensa lisätunteja osa-aikaisille, kun kauppa on ollut muutaman viikon auki joka päivä yhteentoista asti.

– Meillä on osa-aikaisia, jotka ovat saaneet lisätunteja, ja sitten meillä on vähän palkattu lisääkin jo ihmisiä. Me seuraamme tilannetta, mutta hyvin löytyy ihmisiä, koska kaupan alalla lisät on ihan merkittävät.

Kolmekymmentätuntista työviikkoa tekevä Siiri Hirvonen sanoo, että hän tekee mielellään myöhäisiä iltavuoroja ja viikonloppuja, mutta viikkotuntien kokonaismäärään tunteja ei tule lisää.

– Meillä on tietyt tuntisopparit ja tunnit sisällytetään niihin.

Jos sinulle olisi mahdollisuus tehdä kokoaikatyötä, niin tekisitkö?

– Tekisin.

Eikö ole vielä tarjottu?

– Ei ole.

Kaupan kassa.
Siiri Hirvonen tekee mielellään iltavuoroja. Vantaan Jumbon Citymarketin kauppias Matti Himberg.Jaani Lampinen / Yle

PAM: Kymmenet tuhannet myyjät tarvitsisivat lisätunteja elääkseen

Jopa kahdeksan myyjää kymmenestä on osa-aikatyössä. Jos viikkotunteja on 25 tai 30, työstä saadulla palkalla on vaikea tulla toimeen. Opiskelijoille osa-aika työ varmasti maistuu, mutta Pamin mukaan kaupan alalla on 100 000 työntekijää, joista mahdollisesti jopa puolet haluaisi kokoaikatyön.

Pamissa pelätään, että täyttä työviikkoa tekevien myyjien määrä ei kauppojen aukioloaikojen laajentamisen myötä lisäänny, vaan osa-aikaisia työntekijöitä palkataan lisää.

Myös muiden naisvaltaisten alojen, kuten siivoojien ja lastenhoitajien yötyöt lisääntyvät.

Kun kaupat ovat auki pidempään illalla ja aukeavat aiemmin aamulla, työntekijöiden lastenhoitotarve lisääntyy: tarvitaan lastenhoitajia ja vuoropäiväkoteja lisää. Kaupat pitää myös siivota ja pullat leipoa tuoreiksi kauppojen hyllyille. Aukioloaikojen laajennus näkyy siis monella muullakin naisvaltaisella alalla kuin kaupan alalla.

– Synnyttämään pitää päästä silloin kun pitää, mutta meidän mielestämme naisvaltaisten alojen yötöiden ei pitäisi lisääntyä sen takia, että ihmiset saavat kuluttaa 24/7 .

Lidl.
Lidin myymälät eivät ole vielä laajentaneet aukioloaikojaan. Jaani Lampinen / Yle

"Jos sunnuntaitöistä tulee normaalia, ei niistä tarvitse maksaa"

Oma lukunsa on sunnuntaikorvausten pienentämisestä käyty keskustelu. Nyt vielä ilta- ja viikonlopputyöt näkyvät tilipusseissa, mutta jos sunnuntai- ja iltatöistä tehdään normaalia, työnantajan on helpompi perustella jatkossa niistä maksettavien korvausten leikkauksia.

Työntekijäliiton mukaan kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen onkin osa suurempaa suunnitelmaa, jolla työnteosta tehdään halvempaa.

Eli jos äänestät jaloillasi ja käyt iltaisin ja sunnuntaisin kaupassa, tuet samalla matalapalkka-alan syntymistä?

– Tässä on oikeasti kyse siitä, että saadaan luotua Suomeen matalapalkka-ala. Silloin töistä ei tarvitsisi maksaa, sanoo järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:stä.

– Jos ilta- ja sunnuntaityöt lisääntyvät, ne eivät sitten ole enää epämukavaa työaikaa.

S-ryhmä: "Nuoremmalle polvelle viikonpäivien merkitykset ovat toisenlaisia"

S-ryhmässä uskotaan, että "nuorempi polvi" tulee tekemään ilta- ja pyhätyötä jatkossakin, jos kaupat ovat auki.

– Eihän se ole erikoista enää siinä vaiheessa, sanoo henkilöstöjohtaja Antero Levänen HOK-Elannosta.

– Sitten on nuorempi polvi, jolle viikonpäivien merkitykset ovat vähän toisenlaisia kuin vanhemmille työntekijöille. Maailma näyttää muuttuvan aika paljon.

Mitä tapahtuu harkinta-ajan jälkeen? Jos yksinhuoltajaäiti ei pysty tekemään ilta- tai sunnuntaitöitä, eikä muita halukkaita riitäkään? Pitääkö tällaisen työntekijän alkaa etsiä muita töitä?

– Alepat ovat olleet jo viisi vuotta auki aamuseitsemästä 23:een asti. Ongelmia ei ole ollut. Onhan meillä nytkin valtava määrä ihmisiä, jotka tekevät vain aamuvuoroja. Mutta emme me voi koko henkilökunnalle sellaista luvata, sanoo Antero Levänen.

– Ainahan näitä toivomuksia on huomioon otettu, mutta periaatteessa, jos tarkkoja ollaan, niin työnantajahan sen työvuorolistan viime kädessä tekee, Levänen sanoo.