Vanhasta koulusta värikkääksi kodiksi – "Saa olla maalla, mutta silti on ihmisiä ympärillä"

Sun Ahonlaidassa kävijän vastaanottavat värikkäät seinät ja rauhallinen tunnelma. Hyvinvointipalveluja tarjoavan yrityksen lisäksi Sun Ahonlaita on noin kymmenhenkisen yhteisön koti, jossa syödään, ulkoillaan ja harrastetaan yhdessä.

Ahonkylä, Liperi
Ilona Tapanainen lukee Sun Ahonlaidan olohuoneessa sohvalla istuen.
Eeva Pentikäinen / Yle

Vanha koulu Liperin Ahonkylässä koki suuren muutoksen muutama vuosi sitten, kun Satu Malinen ystävineen alkoi remontoida sitä omannäköisekseen. Kaveriporukka halusi muuttaa yhdessä maalle asumaan, ja tehdä samassa paikassa töitä.

– 2012 löysimme Ahonkylän entisen koulun, ja ihastuimme siihen, Malinen kertoo.

Malinen kuvailee Sun Ahonlaitaa hyvinvoinnin keitaaksi. Siellä järjestetään viikoittain joogatunteja, ja toisinaan viikonloppukursseja ja -retriittejä. Ahonlaidasta saa myös luontaishoitoja. Alkuperäinen asukasporukka on vuosien varrella osittain vaihtunut, ja tänä päivänä asukasyhteisön muodostaa noin kymmenen samanhenkistä ihmistä.

Satu Malinen vetää leivinuunista hiilet Sun Ahonlaidan olohuoneessa.
Talvella isossa olohuoneessa voi tulla vilu, jos leivinuuni jää lämmittämättä. Satu Malinen vetää hiiliä.Eeva Pentikäinen / Yle

Tunnelmallinen sali houkuttelee kävijöitä

Malinen kertoo, että inspiraatiota sisustukseen on saatu muun muassa ulkomaanreissuilta. Seinät on maalattu eri väreillä, ja ne ovat täynnä maalauksia. Eikä vain tauluja, vaan myös suoraan seinään maalattuja kuvia.

On tosi tärkeää, että saa olla täällä maalla, mutta silti on ihmisiä ympärillä. Että ei tarvitse olla yksin mökissä keskellä metsää.

Ilona Tapanainen

– Meillä on ollut täällä myös taiteilijoita tekemässä tätä sisustusta, joten olemme käyttäneet maaleja ja värejä rohkeasti. Myös isot tilat antavat vapauksia. Sisustusta pystyy tekemään hyvin erityyppisesti kuin pienissä tiloissa.

Ahonlaidassa houkuttelee myös sen rauhallinen tunnelma jopa niin, että osa Malisen joogaoppilaista tulee Joensuusta asti. Suurin osa oppilaista on kuitenkin lähiseudulta.

Myös Malinen on onnellinen tunnelmallisesta salista, jossa pitää tunteja.

– Joogaopettajana olo on kyllä minulle unelmatyö ja elämäntapa, hän hymyilee.

Yhteisöllisyys on arjen jakamista

Millaista on yhteiselo kymmenen muun ihmisen kanssa? Asukkaat kertovat, että yhteisöelämä on arjen jakamista vaikkapa yhdessä ulkoillen tai harrastaen. Kaikilla on kuitenkin myös omat huoneet, joihin vetäytyä silloin, kun kaipaa omaa aikaa ja rauhaa.

Joogaopettajana olo on kyllä minulle unelmatyö ja elämäntapa.

Satu Malinen

Konkreettisimmin yhteisöllisyys näkyy pitkänä pöytänä, jonka ääreen kokoonnutaan syömään kaikkien tuomia herkkuja, kertoo Ilona Tapanainen.

– Minulle on tosi tärkeää, että saa olla täällä maalla, mutta silti on ihmisiä ympärillä. Että ei tarvitse olla yksin mökissä keskellä metsää, hän sanoo.

Satu Malisen mielestä yhteisö on voimavara.

– Kun on monta erilaista ihmistä, niin aina löytyy joku, jolta kysyä apua, tai jonka kanssa voi jakaa tai jutella. Ja tietenkin voi jakaa myös fyysisiä asioita, kuten auton. Se on ehdottomasti plussaa.