Kapellimestari Ulf Söderblom on kuollut

Kansallisoopperan pitkäaikainen kapellimestari Ulf Söderblom (1930-2016) on kuollut. Hän menehtyi viime yönä kotonaan Helsingissä. Hän oli 85-vuotias.

kulttuuri
Kapellimestari Ulf Söderblom
Kapellimestari Ulf SöderblomJussi Nukari / Lehtikuva

Turkulaissyntyinen Söderblom opiskeli muun muassa Wienin musiikkiakatemiassa. Suomen kansallisoopperassa hän aloitti kapellimestarina vuonna 1957. Ensimmäinen tehtävä oli suomalainen ooppera, Madetojan Pohjalaisia.

Ulf Söderblomin ura Kansallisoopperassa kesti 44 vuotta ja sinä aikana hän johti lähes 2 000 ooppera- ja balettiesitystä. Ylikapellimestarina Söderblom oli vuodesta 1973 vuoteen 1993, pitempään kuin kukaan muu.

Savonlinnan Oopperajuhlilla Ulf Söderblom oli mukana perustamisesta lähtien. Hän johti 1967 juhlien ensimmäiset esitykset ja vaikutti taiteellisen toimikunnan puheenjohtajana.

Ulf Söderblomia pidetään eniten suomalaisen oopperan kehitykseen vaikuttaneena kapellimestarina.

Yhden uransa merkittävimmistä ajanjaksoista Ulf Söderblom sai kokea vuonna 1975. Hän johti heinäkuussa Aulis Sallisen Ratsumiehen kantaesityksen Savonlinnassa ja syyskuussa Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten kantaesityksen Kansallisoopperassa ja aloitti näin suomalaisten oopperasävellysten suuren nousun.

Ulf Söderblom toimi myös Lahden kaupunginorkesterin kapellimestarina 1985–1988 ja aloitti orkesterin suuren nousun. Lisäksi hän johti useita kuoroja.

Viimeisen esityksensä Kansallisoopperassa Ulf Söderblom johti 27.3.2001. Ooppera oli Viimeiset kiusaukset. Se päättyy Paavon repliikkiin, jolla Ulf Söderblom tuli jättäneeksi hyvästit Kansallisoopperalle: ”Voitin, voitin toki.” Sen jälkeen seuraa pitkä ja kirkas E-duurisointu, kirjoittaa Kansallisooppera tiedotteessaan.