1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkkiatri Risto Pelkonen uskomushoitojen sääntelystä: Suomessa eletään kuin pellossa

Ylen A-studion Talkissa keskusteltiin tänä iltana siitä, pitääkö vaihtoehtohoitoja valvoa paremmin. Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä kannanotto uskomushoitoihin olisi Suomessa tarpeen ja niin sanotusta puoskarilaista olisi hyötyä.

Kotimaan uutiset
Arkkiatri Risto Pelkonen.
Arkkiatri Risto Pelkonen.Yle

Arkkiatri Risto Pelkonen kannattaa Ruotsin esimerkkiä eli niin sanottua puoskarilakia, joka rajoittaa uskomushoitojen antamista.

– Suomessahan eletään vähän niin kuin pellossa, että meillä ei ole oikeastaan mitään erityisiä säännöksiä ja sääntelyä siinä suhteessa.

Pelkonen huomauttaa, ettei Suomessa uskomushoitoihin ole mitään selkeää kannanottoa, vaikka sellainen pitäisi hänen mielestään olla.

Minusta puoskarilain säätäminen saattaisi olla hyödyksi.

Arkkiatri Risto Pelkonen

– Minusta puoskarilain säätäminen saattaisi olla hyödyksi.

Arkkiatri huomauttaa, että Ruotsin niin sanotun puoskarilain mukaan uskomushoitoa ei saa antaa alle 8-vuotiaille, yleisvaarallisiin tartuntatauteihin, diabetekseen, epilepsiaan tai syöpähoitoihin.

Pelkonen lisäisi itse listaan vielä psyykenhoidon.

– Usein ne ihmiset, joilla on psyykensairauksia, eivät pysty itse tekemään päätöksiä. Aina kun annetaan päätöksiä, sen täytyy tapahtua niin, että potilas tietää, mistä on kysymys ja antaa siihen suostumuksen.

Dosentti: Lääkäriliitto ollut hissukseen

Ohjelmassa vieraillut dosentti Markku Myllykangas sanoi, että helposti haavoittuvia ryhmiä, jotka eivät voi itse tehdä päätöksiä, on suojeltava uskomushoidoilta.

Myllykangas penäsi myös Lääkäriliitolta toimia.

– Meillä on todennäköisesti muutamia satoja lääkäreitä, jotka harrastavat näitä puoskarihoitoja. Lääkäriliitto on kyllä ollut hissukseen tästä.

Vaihtoehtohoitojen puolestapuhuja, lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski sanoi olevansa arkkiatrin kanssa samaa mieltä siitä, että potilaan täytyy olla tietoinen tehtävistä hoidoista.

Hän pitää olennaisena myös sitä, että keskustelussa ei keskitytä sarvihoitojen kaltaisiin reunailmiöihin.

Lue seuraavaksi