Laittomat rajanylittäjät eivät pelota itärajan pinnassa asuvia: "ei meillä oo ovikaan millonkaan lukossa"

Rautjärven Metsäkylä sijaitsee vain muutamia satoja metrejä Suomen ja Venäjän välisestä rajasta. Luvattomien rajanylittäjien ei uskota pyrkivän rajan yli ainakaan talvella, tosin kylätien liikennettä seurataan tarkasti.

Kotimaa
Alpo Hyyrynen
Kare Lehtonen / Yle

Onhan se nyt jos tuosta tulee, niin ei niille maha minkään

Antti Sarvi

Autokorjaamoa Rautjärven Metsäkylässä pitävän Antti Sarven pihalta lähestulkoon näkee Venäjälle. Kylällä on seurattu tarkkaan keskustelua turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisestä Venäjän puolella.

– Onhan se nyt jos tuosta tulee, niin ei niille maha minkään. Ihmisiähän sieltä tulee. Toivottavasti ei oo aseita mukana. Tuskin tuosta tulevat kuitenkaan, ei oo teitäkään aurattu, miettii Sarvi.

Kylän pellot ulottuvat rajapuomille asti ja rajavartijoiden lisäksi alueella liikkuvat maanviljelijät peltotöissä. Heikki Naapurin pihalta näkee läheiselle Pitkäjärvelle, josta valtaosa kuuluu Venäjälle. Järven yli menevällä valtakunnanrajalla hanki on koskematon.

Turvapaikanhakijoita tuskin tulee, siellä on pelkkää mettää

Heikki Naapuri

– Jos jotain pilkkimiehiä on, se on melkein siinä. Turvapaikanhakijoita tuskin tulee, siellä on pelkkää mettää. Tietysti Venäjän tilanne on vähän arveluttava, ei tiedä mitä tapahtuu, sanoo Naapuri.

Koko ikänsä muutaman sadan metrin päässä rajasta, läheisessä Suonpellossa asunut Alpo Hyyrynen odottaa kesää, silloin liikkuminen on helpompaa.

– On semmoinen tuntuma, että jos tullee, niin ei maha mittään, ei riitä resurssii, ei rajan kummallakaan puolella. Tässä on erittäin hyvät maastot tulla.

Kylätietä tarkkaillaan

Kyläläiset tarkkailevat liikennettä kyläteillä nykyään vähän tarkemmin.

Se on kyllä jotenkin vaistomaisesti, että jos on outo auto, niin ainahan sitä tullee katottua

Alpo Hyyrynen

– Se on kyllä jotenkin vaistomaisesti, että jos on outo auto, niin ainahan sitä tullee katottua, sanoo Hyyrynen.

Juuri valppaiden kyläläisten ansiosta moni laittomasti rajan ylittänyt jää kiinni. Pelkolan rajavartioaseman päällikkö Antti Vahe seisoo keskellä Karhusuon tietä.

– Kerran henkilöt ylittivät valtatakunnan rajan maastoitse ja tulivat tähän Karhusuontielle. Tästä ne eivät kulkeneet kuin pari sataa metriä, kun rajavartiolaitoksen partio otti heidät kiinni, sanoo Vahe.

Ei pelota yhtään

Alpo Hyyrynen

Mutta pelottaako kyläläisiä asua vain muutamia satoja metrejä valtakunnan rajasta?

– Ei pelota yhtään. On tottunut, kun koko ikäni olen asunut. Ei meillä oo ovikaan millonkaan lukossa.