1. yle.fi
  2. Uutiset

Elina Risku hakee viimeistä vaihdetta MM-kisoihin Seinäjoen luonnonjäältä

Pikaluistelija Elina Risku lähtee ensi maanantaina MM-kisoihin Venäjän Kolomnaan ja tekee samalla pikaluistelun historiaa. Hän on ensimmäinen suomalaisnainen matkakohtaisissa MM-kisoissa. Kauden pääkisoista Risku toivoo ennen kaikkea teknisesti onnistunutta luistelua.

urheilu
Elina Risku luistelee Stavangerin radalla.
Tuula Puputti / Luisteluliito

Matkakohtaiset MM-kisat järjestetään Venäjän Kolomnassa ensi viikolla (11.-14. helmikuuta). Seinäjoen Urheilijoiden luistelija Elina Risku sanoo lähtevänsä kisoihin "erittäin hyvissä fiiliksissä". Ennen kisamatkaa Risku tuli kotijäille viimestelemään kuntoaan muutamaksi päiväksi.

– Tarkoitus on tehdä täällä laadukkaat treenit, Elina Risku totesi torstaina.

Seinäjoen jääurheilukeskuksessa on luisteltu tänä talvena luonnonjäällä jäädytyskoneistojen peruskorjauksen vuoksi. Seinäjoen jääongelmat eivät ole juurikaan Riskun harjoittelua haitanneet, koska suurimman osan kautta hän on ollut ulkomailla, joko kisamatkoilla tai leireillä.

Seinäjoen luonnonjää on Riskulle ollut myönteinen yllätys.

– Jää on ollut tosi hyvä. Se ylitti kyllä odotukset. Eihän siitä edes huomaa, että se on luonnonjää. Hyvää työtä ovat kenttämiehet kyllä tehneet, kiittelee Risku.

Vaihteleva kausi

Elina Riskun kausi on ollut tähän mennessä vaihteleva. Alkukauden ennätysluistelut loivat ehkä turhankin kovia odotuksia.

– Ylämäkiä ja alamäkiä on ollut, mutta eteenpäin on menty. Olen tällä kaudella luistellut kovempaa kuin koskaan, mutta tietysti kun lokakuu meni niin hyvin, niin sitä ehkä odotti vieläkin enemmän.

Riskun mukaan viimeiset kisat ennen MM-kisoja kuvastavat hyvin koko kautta. SM-kisoissa Risku otti sekä sprintti-kullan että matkakohtaiset kullat 500 metrillä ja 1000 metrillä. Lisäksi hän teki kaikilla matkoilla Suomen ennätykset. Loistavasti menneiden SM-kisojen jälkeen maailmancupissa Stavangerissa tuli sitten vähän heikommat luistelut.

MM-kisapaikastaan Risku iloitsee ja iloa lisää se, että hän sai kuulla olevansa kautta aikain ensimmäinen suomalainen naispikaluistelija matkakohtaisissa MM-kisoissa. Matkakohtaisia MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1996 lähtien.

Maailman kärki saavutettavissa

Risku lähtee erittäin hyvissä tunnelmissa tavoittelemaan Kolomnasta onnistunutta luistelua. Risku pääsee luistelemaan saman päivän aikana kaksi kertaa mielimatkansa 500 metriä.

– En lähde sijoituksia ajattelemaan. Tavoite on se, mikä on ollut edellisissäkin kisoissa, että luistelut tuntuisivat hyvältä eli että tekniset asiat menisivät oikein. Sitä kautta aikakin on hyvä.

Kulunut kausikin on vahvistanut Elina Riskun uskoa siihen, että maailman terävin kärki on saavutettavissa. Norjan Stavangerissa se oli vajaan kahden sekunnin päässä.

– Koen, että se on kuitenkin suhteellisin pienistä asioista kiinni. Joka osa-alueella kun pystyy parantamaan, niin ero on kurottavissa kiinni.

Suomen pikaluistelujoukkue lähtee Venäjälle maanantaina. Elina Riskun lisäksi Kolomnassa luistelevat MM-kisojen konkarit Mika Poutala ja Seinäjoen Urheilijoiden Pekka Koskela, jonka paikka varmistui torstaina.

Lue seuraavaksi