TVO ja Olkiluoto kiinnostavat kansainvälistä mediaa selvästi aiempaa enemmän

Teollisuuden Voima kertoo, että ulkomaisen median kiinnostus yhtiötä kohtaan on kasvanut huimasti. Taustalla on Olkiluodon kolmatta reaktoria rakentavan Arevan mahdollinen omistusjärjestely.

talous
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktoripaineastia.
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktoripaineastia.TVO / AREVA

Kansainvälinen kiinnostus Teollisuuden Voimaa ja Olkiluoto kolmosta kohtaan on kasvanut.

TVO kertoo, että yhtiö on antanut useita haastatteluja ulkomaisille tiedotusvälineille viime päivinä. Syynä ovat kolmosreaktoria rakentavan Arevan vaikea taloustilanne ja mahdolliset omistusjärjestelyt.

Ranskan mediassa on ollut myös uutisia, joiden mukaan Suomen hallitus olisi painostamassa TVO:ta pääsemään sopuun Arevan kanssa yhtiöiden miljardiluokan korvauskiistassa. Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on TVO:n mukaan kiistänyt tiedot.

Yhtiöt syyttävät toisiaan

Eurajoen Olkiluodossa testataan parhaillaan kolmosreaktorin automaatiojärjestelmiä. Voimalan rakennustyöt ovat noin vuosikymmenen alkuperäistä aikataulua jäljessä.

TVO ja ranskalainen Areva syyttävät toisiaan Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Voimalan piti olla valmis jo viime vuosikymmenellä, mutta se ei vieläkään tuota sähköä valtakunnanverkkoon.

Olkiluoto 3:a rakennuttava Teollisuuden Voima vaatii rakentajayhtiö Arevalta 2,6 miljardin euron korvauksia, kun taas Areva vaatii TVO:lta 3,4 miljardia euroa.