1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaivosyhtiö Keliberin prosessit testattu – malmista jalostuu lähes 100-prosenttista litiumkarbonaattia

Kaivosyhtiö Keliber on saanut valmistetuksi lähes 100-prosenttista litiumkarbonaattia. Taso riittää yhtiön mukaan muun muassa akkujen valmistuksessa tarvittavien kemikaalien tekemiseen. Jos kaikki menee yhtiön suunnitelmien mukaan litiumkarbonaatin tuotanto alkaa Kaustisella vuonna 2018.

Keliber Oy:n työntekijä esittelee litiumesiintymiä Kuva: Petri Puskala / Yle

Yhtiö on tutkinut ja kehittänyt litiumakarbonaatin valmistusprosessia yhdessä GTK Mintecin ja Outotec (Finland) Oyj:n kanssa.

Toimitusjohtaja Olle Sirénin mukaan riippumattoman laboratorion analyysitulosten perusteella tuotantoprosessi on kunnossa ja  louhittava malmikin on hyvää.

–  Niin sanottuun akkulaatuun riittää kemikaalien valmistajille 99,5 prosenttia tai yli. Meillähän menee reippaasti ylitse vaatimusten. Tämä taso riittää akkujen valmistuksessa tarvittavien kemikaalien valmistukseen. 

Kaivoksen valmistelu etenee

Sirénin mukaan kaivoksen kannattavuusselvityksen on määrä valmistua helmikuun loppuun mennessä. Myös kaivoksen ympäristövaikutusten arviointiprosessi valmistuu keväällä.

– Sen jälkeen haetaan kahden entisen esiintymän lisäksi uusien esiintymien ympäristölupia. Sen jälkeen haetaan kaivoslupaa. Myös kaivosalueiden kaavoitus on käynnissä, listaa Olle Sirén.

Kun kaikki vaadittavat asiakirjat ovat kunnossa, yhtiö lähtee hakemaan hakemaan rahoitusta.

– Se tarkoittaa noin sataa miljoonaa euroa. Sillä kaivostoiminta saadaan aloitetuksi ja tuotanto rakennetuksi.

Keliberin tarvitsema malmi on tarkoitus louhia Kokkolan ja Kaustisen alueilla olevista esiintymistä ja jalostaa litiumkarbonaatiksi Kaustisella. 

Keliber Osakeyhtiön omistavat norjalainen Nordic Mining ASA, Suomen Teollisuussijoitus Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Thominvest Oy, Ab Mine Invest Oy sekä joukko yksityishenkilöitä. Suomalaisomistuksen osuus on 75 prosenttia.