Saudi-Arabia on valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoo, ettei ole saanut Saudi-Arabian ehdotusta nähtäväkseen.

Ulkomaat
Saudiarabialaiset sotilaat marssivat armeijan paraatissa 9. lokakuuta 2013.
Saudiarabialaiset sotilaat marssivat armeijan paraatissa 9. lokakuuta 2013.Ali Hassan / EPA

Saudi-Arabia on valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan, jos Yhdysvaltain johtama liittouma päättää aloittaa maaoperaation.

Prikaatinkenraali Ahmed Asiri sanoi torstaina uutistoimisto AP:lle ja Al-Arabiya-kanavalle, että Saudi-Arabia on osallistunut liittouman Isisin-vastaisiin ilmaiskuihin siitä lähtien kuin ne aloitettiin syyskuussa 2014, mutta nyt kuningaskunta on valmis tarjoamaan maajoukkoja.

Yhdysvaltain on määrä isännöidä Isisin-vastaiseen liittoumaan kuuluvien maiden kokousta Brysselissä vielä helmikuun aikana. AP:n mukaan Saudi-Arabia aikoo ottaa asian esille tässä kokouksessa.

Asiri ei AP:n mukaan kertonut tarkemmin, paljonko sotilaita Saudi-Arabia voisi lähettää.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja John Kirby sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että liittouma pitää kumppanivaltioiden tiiviimpää osallistumista Isisin vastaiseen taisteluun yleisesti ottaen hyvänä. Hän ei kuitenkaan ollut nähnyt saudien ehdotusta.

– En haluaisi kommentoida tätä asiaa, ennen kuin meillä on ollut mahdollisuus käydä se läpi, Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saudi-Arabia tukee Syyrian oppositioryhmiä ja on sekaantunut sisällissotaan Jemenissä, missä se on pommittanut Iranin tukemia shiiakapinallisia viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Lähteet: AP, Reuters, AFP