yle.fi-etusivu

Soini: Suomi pysyy kansainvälisissä sopimuksissa

Yhdysvaltain-vierailulla oleva ulkoministeri Timo Soini sanoi, että presidentti Sauli Niinistön puhe osoitti perusteltua huolta kansainvälisestä tilanteesta.

Ulkomaat
Timo Soini
Timo SoiniAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe oli hyvin perusteltu ja osoitti perusteltua huolta turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä.

Niinistö sanoi eilisessä puheessaan, että kansainväliset pakolaissäännökset eivät ole enää ajan tasalla. Soinin mukaan Suomi ei ole irtisanomassa kansainvälisiä sopimuksia, mutta EU:n ulkorajat on saatava pitämään.

– Huoli koskee EU:n sopimuksia, Dublinin-sopimusta ja sitä, etteivät kaikki valtiot niitä noudata. EU:n ulkorajat on saatava pitämään. Asiasta keskustellaan jälleen perjantaina Amsterdamissa, jonne matkustan suoraan Washingtonista, sanoi Soini.

Ihmissalakuljetus saatava loppumaan

Soini kertoi torstaina Washingtonissa, että Euroopan turvapaikanhakijatilanne oli noussut esiin eri tapaamisissa hänen neljäpäiväisen Yhdysvaltain-matkansa aikana.

Soini keskusteli asiasta muun muassa presidentti Barack Obaman turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Susan Ricen kanssa. Soinin mukaan Yhdysvaltain puolelta tuli vahvasti esiin, että ihmissalakuljetus Turkissa ja siihen liittyvä hyväksikäyttö on saatava loppumaan. Tästä Suomi on Yhdysvaltain kanssa samaa mieltä, Soini totesi.

Suomi tulee rahoittamaan ihmissalakuljetuksen vastaista toimintaa Turkin kautta 28 miljoonalla eurolla.

Mielenkiintoiset vaalit

Yhdysvaltain presidentinvaaleja Soini kertoi seuraavansa tiiviisti ja mielenkiinnolla. Hänen mukaansa ehdokkaiden puheet ovat osa vaalitaktikointia: täytyy puhua asioita, joilla tulee valituksi. Puheita tärkeämpää on kuitenkin se, millainen tiimi valittavan presidentin ympärille syntyy.

Väyrynen pettynyt itseensä

Keskustavaikuttaja Paavo Väyrysen aikomus perustaa oma puolue on Soinin mukaan erikoinen veto keskustan kunniapuheenjohtajalta. Hän arveli sen kuvastavan lähinnä Väyrysen pettymystä itseensä, eikä ollut huolissaan Väyrysen puolueen vaikutuksesta perussuomalaisten kannatukseen.