1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasilia vahvistaa zikaviruksen tarttuneen verensiirrosta

WHO suositteli torstaina, että zika-alueelta palaavia ihmisiä ei päästettäisi luovuttamaan verta. Zikavirusta levittävät pääasiassa hyttyset. Yhdysvalloissa on havaittu myös tapaus, jossa virus on todennäköisesti tarttunut seksin välityksellä.

Ulkomaat
Suojapukuihin pukeutuneita henkilöitä kapealla kujalla.
Kaupungin työntekijät torjuvat zikavirusta levittäviä hyttysiä São Paulossa Brasiliassa 4. helmikuuta.Sebastiao Moreira / EPA

Brasiliassa on varmistettu zikaviruksen tarttuneen verensiirrosta, terveysviranomaiset kertoivat torstaina.

São Paulon lähellä sijaitsevan Campinasin veripalvelun johtaja Marcelo Addas Carvalho sanoi uutistoimisto Reutersille, että yksi tartunta on varmistettu geenitesteillä. Toinenkin verensiirrosta saatu tartunta on mitä todennäköisin, mutta testejä ei ole vielä tehty.

Varmistamattomassa tapauksessa luodeista haavoittunut mies sai zikatartunnan sen jälkeen, kun hänelle oli tehty useita verensiirtoja. Viranomaisten mukaan yksi verenluovuttajista kantoi zikavirusta. Lisäksi mies oli tehohoidossa sairaalassa kolme kuukautta, joten ei ole todennäköistä, että hyttynen olisi päässyt pistämään häntä, Carvalho kertoi.

Etelä-Amerikassa vauhdilla levinnyt zikavirus tarttuu tyypillisesti hyttysenpistosta. Yhdysvaltalaiset terveysviranomaiset kertoivat tiistaina tapauksesta, jossa henkilö on todennäköisesti saanut tartunnan seksin välityksellä.

Maailman terveysjärjestö WHO suositteli torstaina kieltämään varotoimenpiteenä verenluovutuksen ihmisiltä, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueella.

Raskaana olevalla zikavirus Espanjassa

Espanjan terveysministeriö kertoi torstaina, että Kolumbiasta palannut raskaana oleva nainen on sairastunut zikaviruksesta. Tapaus on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Naisen kerrotaan olevan hyvässä kunnossa, mutta hänen syntymättömän lapsensa tilaa ei tiedetä.

Espanjassa on havaittu myös kuusi muuta zikatapausta. Viranomaisten mukaan määrä ei toistaiseksi ylitä odotuksia eikä aiheuta riskiä viruksen leviämisestä maassa.

Zikaviruksen epäillään voivan aiheuttaa synnynnäistä pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa lapsille, joiden äidit ovat saaneet tartunnan alkuraskauden aikana. Muuten virus aiheuttaa yleensä vain lievän flunssan kaltaisen sairauden, jollei infektio mene ohi oireettomana.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi