1. yle.fi
  2. Uutiset

Musta lintuhämähäkkilaji nimetty Johnny Cashin mukaan

Uusi laji elää Kaliforniassa lähellä Folsomin vankilaa, josta Johnny Cash lauloi 1950-luvulla.

luonto

Yhdysvalloissa biologit ovat nimenneet uuden lintuhämähäkkilajin countrylegenda Johnny Cashin mukaan.

Aphonopelma johnnycashi on väriltään enimmäkseen musta, samaan tapaan kuten Cash usein pukeutui mustiin esittäessään kappaleita kuten "Man in Black" ja "Folsom Prison Blues".

Musta hämähäkki on yksi 14:stä uudesta lintuhämähäkkilajista, jotka biologit löysivät Yhdysvaltain lounaisosasta vuosikymmenen kestäneen tutkimuksensa aikana.

Tutkijaryhmään kuuluva Chris Hamilton sanoo olevansa Johnny Cashin suuri fani, mutta hän kiistää varta vasten etsineensä lajia, jonka voisi nimetä lempimuusikkonsa mukaan.

Hamiltonin mukaan hämähäkkilaji esiintyy Sierra Nevadan vuoriston länsipuolella. Siellä sijaitsee myös Folsomin vankila, jossa Johnny Cash esiintyi vangeille vuonna 1968.

Uusi tutkimus mullistaa käsityksen Aphonopelma-suvun lintuhämähäkeistä. Yhdysvalloissa oli aiemmin ajateltu elävän yli 50 Aphonopelma-suvun lajia, mutta osa niistä oli virheellisesti tunnistettu eri lajeiksi, vaikka ne todellisuudessa olivat samoja.

Nyt Hamilton ja hänen kollegansa sanovat, että Yhdysvalloissa on 29 Aphonopelma-suvun lintuhämähäkkilajia, joista 14 on tieteelle uusia.

Biologien tutkimusartikkeli julkaistiin ZooKeys-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi