"Ylipaino ei tartu" – arvostelun kohteeksi joutuneen tarina sai aikaan keskusteluvyöryn

Toisen ylipainon kommentointi on huonoa käytöstä, sanovat Sarin tarinan lukeneet ihmiset. Lasten kasvattamiseen laajentunut ulkonäkökeskustelu sai alkunsa lahtelaisnaisesta, joka kertoi saaneensa ventovieraalta arvostelua ylipainostaan.

ilmiöt
Nainen mittaa mittanauhalla lantionsa ympärysmittaa.
Marja Airio / Lehtikuva

Toisen ulkomuodon kommentointi on törkeää ja kertoo kommentoijan huonosta itsentunnosta. Näin ajatteli moni lahtelaisen Sari Virtasen tarinan lukenut.

Sari Virtanen kertoi joutuneensa kuulemaan, kuinka eräs hänelle tunteamaton äiti kommentoi hänen ylipainoa lapselleen terveyskaupassa. Virtasen kanssa yhtä aikaa asioimassa ollut äiti selitti lapselleen, että "isolle tädille on maistunut ruoka liian hyvin".

Pullukat kestäkööt totuuden.

nimimerkki: sillä lailla

Kaikki keskustelijat eivät ymmärtäneet Sarin kokemaa mielipahaa.

– Kunnon mielensäpahoittaja. Pullukat kestäkööt totuuden, kun kerta ovat valintansa tehneet, syöneet liikaa, kuluttaneet luonnonvaroja tuhlaten ja paisuneet paksuiksi, kirjoittaa nimerkki sillä lailla.

Nettikeskustelijat pohtivat, onko oikeus pahoittaa mielensä kommenteista, joissa nettikeskustelijoiden mukaan on faktapohjaa.

– Mitä äidin olisi pitänyt lapselle sanoa? Mielestäni hän kommentoi asiaa hyvin totuuden mukaisesti, eikä millään tavalla tuomitsevasti. Eihän tässä ole ketään todellakaan kiusattu tai sanottu kenestäkään rumasti, huomauttaa Rokim.

Tekstiksi kirjoitettuna ylipainon arvostelu ei kuulosta välttämättä loukkaavalta, koska kirjoitus ei välitä sanomisen tapaa ja sävyä, muistuttaa Kassu.

Ylipainoiset kokevat olevansa silmätikkuina

Lihavat saavat osakseen tuijottelua, hihittelyä ja törkeitä kommentteja.

– Olenhan minä saanut kuulla omasta painostani. Tiedän ihan itsekin, että olen lihava, läski, valas, sika... Meillä lihavilla ei tunnu olevan minkäänlaista ihmisarvoa ja turha miettiä ihmissuhteita. Tyhmintä minkä voit tehdä, on sanoa rakastavasi jotakuta, paljastaa niimimerkki JanusFin.

Ärsyyntynyton kyllästynyt asiakaspalveluammatissaan saamiinsa kommentteiehin ylipainostaan

Mieluummin lihava ja inhimillinen, kuin laiha hirviö.

nimimerkki: Ärsyyntynyt

– On oikeitakin syitä, miksi painoa on kertynyt, kuten 2 eri sairautta. Toinen kerää painoa ja toinen on estänyt liikunnan. Kärsin painosta itsekin, en tarvitse ketään kommentoimaan siitä. Olenkin päättänyt, että jatkossa kun joku menee henkilökohtaisuuksiin ja kommentoi painoani, lopetan palvelun siihen. Mieluummin lihava ja inhimillinen, kuin laiha hirviö.

Moni pitääkin toisen ulkonäön kommentoimista pelkästään huonona käytöksenä.

– Ei alkoholinkäyttöä ja tupakointiakaan saa kommentoida täysin vapaasti - esim. silloin kun tupakointi tapahtuu tilassa, johon se on nimenomaisesti osoitettu. Ylipaino puolestaan ei objektiivisesti tarkasteltuna milloinkaan voi haitata toisia ihmisiä: se ei esimerkiksi tartu, täräyttää Muuan normaalipainoinen.

– Lihavia saa monen mielestä inhota, vähätellä ja ivata. Lihavien tunteista ei välitetä. Lihavuus voi johtua monista syistä ja viisas kasvattaja pohtisikin niitä kotona lastensa kanssa. Pahempaa kuin lihavuus on ilkeys, jatkaa Täti.

Mihin katosi toisen ihmisen kunnioittaminen?

Moni Ylen lukija olikin huolissaan nimenomaan siitä, millä tavalla vanhemmat opettavat lapsiaan suhtautumaan toisiin ihmisiin ja erilaisuuteen. NimimerkkiKasvatus, kasvatus ja kasvatusmuistuttaa, että lasten kasvatusta ei tehdä erikseen valittuina ajankohtina.

Hienotunteinen äiti olisi vielä pyytänyt kommentoinnin kohteelta anteeksi.

nimimerkki: Kasvatus, kasvatus ja kasvatus

– Tottakai asiasta voidaan ja pitääkin keskustella, mutta vasta jälkikäteen. Itse tilanteessa lapselle kerrotaan vain, että ihmisten ulkonäköä ei pidä kommentoida. Kyllä, joudut ojentamaan mukulaasi, siis kieltämään. Erityisen hienotunteinen äiti olisi vielä pyytänyt (lapsen kuulematta) kommentoinnin kohteelta anteeksi, ettei lapsi ikänsä takia osaa vielä käyttäytyä.

– Aikuiset ihmiset ovat tylyjä ja tyhmiä. Ulkonäön perusteella ollaan valmiita arvioimaan ihmisen arvoa, ja taito opetetaan lapsille. Sitten valitetaan koulukiusaamisesta, kun lasta on arvioitu samaan tapaan koulun pihalla, jatkaa Sukankuluttaja.

Nettikeskustelussa nähtiin, että pahimmillaan ulkonäön arvostelu voi johtaa syömishäriöihin. Toisten kunnioittaminen ei ole lukijoiden mukaan enää itsestäänselvyys.

– Hyvin tyypillistä ns. somesukupolven käyttäytymistä. Itse olen "kasariteini" ja olen huomannut, että ikäisissäni on enemmän käytöstavat hallussa. Some ja erilaiset tosi-tv:t, jotka perustuvat pelkkään ilkeilyyn ja riitelyyn, on varmaan yksi suuri syyllinen siihen, että hyvien käytöstapojen raja on hämärtynyt ja luullaan, että kaikki mitä päässä muhii, voi sanoa ilmoille, kirjoittaa Ellyn.

Alipaino kerää myös kommentointia

Ylipainosta on helppo irvailla, mutta alipaino kirvoittaa huomautuksia yhtä lailla, lukijat muistuttavat.

– Joka kerta tuntemattomien seuraan mennessäni, uuteen työpaikkaan mennessäni jne kuulen heti monta kommenttia sanoilla: kylläpä sinä olet laiha. Kun saman päivän aikana niitä tarpeeksi monta kertaa olen kuullut, olen jo tokaissut - ihmisen kokoa katsomatta - kylläpä sinä olet lihava, kertootikku.

On melkoisen sivistymätöntä puuttua toisen lihavuuteen tai laihuuteen.

nimimerkki: Konstikas

Heikko itsetunto tai pätemisen tarve pistää haukkumaan muita, väittävät keskustelijat.

– Mielestäni kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toisten ihmisten ulkomuotoa. On melkoisen sivistymätöntä puuttua toisen lihavuuteen tai laihuuteen, eiköhän jokainen tiedä oman kuosinsa itsekin. Olen tullut siihen tulokseen, että muiden ilmiasuun huomionsa ja mielipiteensä ääneen kailottavilla on itsellään äärettömän huono itsetunto. Sitä vastaan lihavilla on melkoinen, sanoo konstikas.

– Ihmiset, jotka kommentoivat toisten painoa ääneen, eivät ole huolestuneita, he haluavat vain sen mielihyvän jonka toisen nöyryyttämisestä saavat. Älkää nyt siis tulko tänne lässyttämään siitä, kuinka vaarallista lihavuus on ja kuinka te vain haluatte auttaa läskejä tajuamaan sen, julistaa Luonnostaan hoikka.