Kruunupyy valitsi Pohjanmaan – nyt mietitään mistä terveyspalvelut saadaan

Kruunupyy on valinnut maakuntasuunnakseen Pohjanmaan. Valtuusto sinetöi kunnan lausunnon hallintouudistuksesta – päätös syntyi äänestyksen jälkeen numeroin 16-10. Mistä kruunupyyläiset hakevat jatkossa terveyspalvelunsa, on vielä epäselvää.

Kruunupyy
YLE / Helena Mehtälä

Kruunupyy valitsi maakuntasuunnakseen Pohjanmaan torstaisessa kokouksessa. Äänestyksessä suuntautuminen Keski-Pohjanmaalla hävisi kisan. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Keski-Pohjanmaan puolelle kallistuivat ainakin osa SDP:n, keskustan ja suurin osa Alavetelin valtuutetuista. Teerijärven ja Kruunupyyn RKP:läiset sekä kristillisdemokraatit äänestivät Pohjanmaan puolesta.

Kruunupyy on tehnyt sote-yhteistyötä Kokkolan kanssa jo pitkään, mutta maakuntatasolla se kuuluu tälläkin hetkellä Pohjanmaahan. Valtuuston kokouksessa paikalla ollut Pohjanmaan maakuntajohtaja Olav Jern kommentoiYle Österbottenin haastattelussa, että kiireellisissä sairastapauksissa kruunupyyläiset voisivat edelleen hakeutua lähimpään keskussairaalan.

Palveluthan pitäisi järjestää mahdollisimman lähellä käyttäjiä, mutta näin ei näytä käyvän.

Keskustan kunnanvaltuutettu Tapani Myllymäki

Keskustan valtuutettu ja Alavetelin irtautumista Kruunupyystä ajava Tapani Myllymäki kummastelee linjausta.

– Ministeriön virkamies on kommentoinut julkisuudessa, että kunta ei voi hakea sote-palveluita muualta kuin omalta itsehallintoalueeltaan. Eli jos Kruunupyy suuntautuu Pohjanmaalle, ei kai Keski-Pohjanmaalta voi silloin palveluita saada, pohtii Myllymäki.

Keskustavaltuutettu aikoo selvittää, voiko Alaveteli kunnanosan omalla äänestyksellä irrottautua Kruunupyystä ja liittyä Kokkolaan. Myllymäen mukaan hänen takanaan on muitakin valtuutettuja.

– Palveluthan pitäisi järjestää mahdollisimman lähellä käyttäjiä, mutta näin ei näytä nyt käyvän, harmittelee Myllymäki.

Puolestaan keskustan Peter Ahlbäck arvelee, että jatkossa kuntalaisten terveyskeskuspalvelut haettaneen Pietarsaaresta.

Kruunupyyn uusi kunnanjohtaja Malin Brännkärr pitäisi sote-uudistuksessa vielä ovet auki sekä pohjoiseen että etelään. Hän haluaa muistuttaa, että tässä vaiheessa ei lyödä vielä kantoja lukkoon, vaan ilmaistaan mikä on kunnan mielestä ihannetila.