1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vapaaehtoistyö vastaanottokeskuksessa pehmittää pohjalaisäijänkin: "Pätkän verran inhimillisempi olo"

Seinäjokelainen "pohjalaisäijä" Timo Ekman lähti vapaaehtoistöihin vastaanottokeskukseen sen jälkeen, kun hän ärsyyntyi turvapaikanhakijoista käytävään keskusteluun. Hänen mukaansa ennakkoluulot tilanteesta ja todellisuus keskuksessa ovat kuin yö ja päivä.

Kuva: Seinäjoen vastaanottokeskus

Mies vapaaehtoisena työntekijänä vastaanottokeskuksessa on harvinaisuus kuin valkoselkätikka, heittää vapaaehtoisena Seinäjoen vastaanottokeskuksessa syksyllä aloittanut Timo Ekman. Ekman päätti hakeutua vapaaehtoistyöhön sen jälkeen, kun hän alkoi ärsyyntyä turvapaikanhakijatilanteen ympärillä pyörivään keskusteluun.

– Kun pakolaiskriisi alkoi, keskustelu lähti polarisoitumaan aivan järjettömään suuntaan ja meni mahdottomaksi. Netti oli täynnä propagandaa ja disinformaatiota, ja tämä kaksinapaisuus alkoi ärsyttää. Ajattelin siinä, että käynpä katsomassa, mitä se on todellisuudessa, Ekman kertoo.

Mies sanoo, että hänen motiiveistaan on kysytty ahkerasti alusta alkaen, eikä osa hänen kavereista ymmärrä vieläkään miksi hän lähti mukaan vapaaehtoistyöhön. Ekman nauraakin, että "tämmöinen pohjalaisäijä" ei ole aivan potentiaalisin tyyppi vapaaehtoishommissa.

Käsitykset muuttuivat

Timo Ekman sanoo lähteneensä vapaaehtoiseksi "tabula rasana" eli suhteellisen tyhjänä tauluna. Hänellä ei ollut kertomansa mukaan odotuksia, mutta hänen käsityksensä turvapaikanhakijoista on muuttunut matkan varrella.

– He näyttäytyvät ihmisinä, ja olen vieraantunut pahoin kovimmista ennakkoluuloista. Se on hurjaa seurata, mitä netissä kirjoitetaan, ja kun menee itse pelipaikalle katsomaan, mitä se todellisuus on, ne ovat niin kuin yö ja päivä.

Ei tarvinnut olla kuin viikon päivät poikkeuksellisessa laitoksessa ja omat stereotyyppiset kuvat lientyivät

Timo Ekman, vapaaehtoistyöntekijä

Vapaaehtoisena hän kertoo lajitelleensa vaatteita sekä auttaneensa ruokajakelussa ja pyykkituvassa.

"Tervehtikää heitä takaisin"

Kokemus on saanut Timo Ekmanin välttelemään joitakin nettikeskusteluja. Hän kehottaa ihmisiä suhtautumaan varauksella sosiaalisen median kommentteihin.

– Turvapaikanhakijat ovat kohteliaita, he hymyilevät ja ovat iloisia. Tervehtikää heitä takaisin, ja maailma on piirun verran parempi paikka.

Pohjalaismiehen ajatusmaailma muuttui nopeasti.

– Ei tarvinnut olla kuin viikon päivät poikkeuksellisessa laitoksessa, ja omat stereotyyppiset kuvat lientyivät. Jollakin tavalla on tullut humaanimpi ote verrattuna aiempaan ja pätkän verran inhimillisempi olo, Ekman lopettaa.