Väyrynen: En aio erota keskustan jäsenyydestä – "Koen olevani kuin Kekkonen"

Eilen torstaina uuden puolueen perustamisesta kertonut Paavo Väyrynen ei aio erota keskustan paikallisosastosta, vaan haluaa jatkaa keskustan valtuustoryhmässä Keminmaalla. Väyrynen aikoo perustaa Kansalaispuolueen Suomen irrottamiseksi euroalueesta.

politiikka
Paavo Väyrynen
Uuden puolueen perustamista suunnitteleva europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) piti tiedotustilaisuuden Helsingissä.

Keskustan konkarivaikuttaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei aio erota keskustapuolueen jäsenyydestä, vaikka perustaa uuden puolueen.

– En aio pyytää eroa paikallisyhdistyksestä. Puolue sitten päättää, mitä se tekee, Väyrynen sanoi aamulla tiedotustilaisuudessa. Hän kirjoittaa asiasta myös blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Kansalaispuolue lähtee siitä, että voi olla muunkin puolueen jäsen.

Sen sijaan keskustan säännöt sanovat, että muiden puolueiden jäsenyyttä ei sallita. Pääministeri, keskustan Juha Sipilä kommentoi eilen, että kahden puolueen jäsen ei voi olla.

Väyrysen mukaan sääntö ei koske puolueiden paikallisyhdistyksiä.

– Mehän emme ole puoleen jäseniä, vaan paikallisyhdistysten jäseniä.

Väyrynen on Keminmaan kunnanvaltuuston jäsen. Hän aikoo jatkaa paikallispolitiikkaa keskustan riveissä.

– Keminmaalla kaikki menee hyvin, Väyrynen vastaa kysymykseen, miksi ei eroa keskustasta kokonaan, vaikka ilmoittaa pettyneensä puolueeseen.

Uusi Kansalaispuolue toimisi Väyrysen mukaan vain parlamentaarisena puolueena. Sen jäseninä olisi pelkkiä kansanedustajia ja se toimisi valtiollisissa vaaleissa. Kansalaiset voisivat kuulua puolueen tukiryhmään. Malli on tuttu Isosta-Britanniasta.

Ainoa vaihtoehto saada ero euroalueesta eduskunnan käsittelyyn

Väyrynen toisti jälleen kerran, ettei ole saanut Sipilän johtamassa keskustassa mahdollisuutta vaikuttaa.

– Kun en ole pystynyt vaikuttamaan oman puolueeni kautta, ei ole ollut muuta vaihtoehtoa.

Idea puolueesta syntyi kansalaisaloitteen yhteydessä. Väyrynen laati heinäkussa kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

– Ei ollut mahdollista saada kysymystä Suomen euroerosta eduskunnan käsittelyyn, kun yksikään eduskuntapuolue ei aja sitä.

Kansalaisaloite keräsi vaadittavat, yli 50 000 allekirjoitusta. Se käsitellään eduskunnassa todennäköisesti lähiviikkoina.

Vertaus legendaariseen Veikko Vennamoon, joka lähti aikanaan ovet paukkuen keskustapuoluetta edeltäneestä Maalaisliitosta, on Väyrysen mielestä mauton.

– Minä koen olevani enemmänkin Kekkonen, joka pitää linjan ja on tarvittaessa valmis sateessa ja myrskyssäkin etenemään, hän sanoo.

Europarlaamentaarikkona toimiva Väyrynen sanoo palaavansa eduskuntaan kansanedustajan tehtävään vielä tällä vaalikaudella.