Klikinsäästäjät pokkasivat some-palkinnon ja polkivat Helsingistä Kouvolaan

Klikinsäästäjä-sivuston perustajat voittivat Some Awards -gaalassa Vuoden someilmiö -tittelin. Miehet juhlistivat voittoa hurauttamalla polkupyörillä Kouvolaan, jossa heitä oli vastassa kourallinen kansaa.

Ylen aamu
Some-palkinto
Torstaina SomeAwars -gaalassa palkittiin sosiaalisen median taitajia ja vaikuttajia. Aamu-tv:ssä vierailivat gaalassa palkittujen Finnish Nightmaresin luoja Karoliina Korhonen sekä Klikinsäästäjän perustaja Lauri Skön.

Klikinsäästäjä-sivusto on valittu vuoden some-ilmiöksi. Markus Hav, Lauri Skön, Tom Himanen ja Deniz Kaya poistuivat Aller Median järjestämästä gaalasta pian, sillä miehet lupasivat etukäteen julkisesti, että he pyöräilisivät saman yön aikana Helsingistä Kouvolaan.

Kouvolalaislähtöinen nelikko toteutti lupauksensa sponsoripyörillä ja -varusteilla. Markus Hav kertoo, että porukka saapui Kouvolan torille aamuneljältä. Noin 140 kilometrin matka taittui pikkuteitä pitkin suuremmitta kommelluksitta.

– Yllättävän hyvin kyllä meni ottaen huomioon kuinka pähkähullu keikka tuo oli, Hav nauraa.

Pyöräilijöitä
Markus Hav, Lauri Skön, Tom Himanen ja Deniz Kaya välttelivät isoja teitä yöllisellä matkallaan Helsingistä Kouvolaan.Deniz Kaya

Kouvolan torilla vastassa oli kymmenkunta ihmistä. Kuohuviinihörppyjen jälkeen edessä oli paluu Helsinkiin, sillä Lauri Skön oli lupautunut haastateltavaksi Ylen Aamu-tv:n lähetykseen.

Klikinsäästäjä-sivusto pyrkii kiinnittämään huomiota esimerkiksi nettiuutisten harhaanjohtavaan tai sisällöstä liikoja lupaavaan otsikointiin.

Konkreettisia vaikutuksia

Tuomaristo perusteli Kilinsäästäjän saamaa tunnustusta sillä, että sivusto on "antanut kasvot ilmiölle ja koonnut ympärilleen laajan samanmielisten joukon". Tuomaristo näkee Klikinsäästäjän vaikuttaneen toiminnallaan suomalaisiin tiedotusvälineisiin.

Voittajat allekirjoittavat perustelut. Markus Havin mukaan etenkin Iltalehden viimesyksyinen ilmoitus irtisanoutua klikkiotsikoista oli yllättävä mutta mieleinen käänne.

– Se oli tosi hienoa, että syntyi noin konkreettinen teko.

Klikinsäästäjä-sivuston perustajat haluavat lisätä vuoropuhelua edelleen.

– Olemme pyrkineet juurikin siihen, että käymme aktiivista keskustelua eri medioiden kanssa siitä, mistä klikkiotsikointi johtuu ja mikä meidän näkemyksemme on siitä, onko se pitkäikäisesti kannattavaa, että siellä on klikkikoukkuja, tuoko se asiakkaita vai kaivaako se tavallaan kuoppaa syvemmäksi, Hav selittää.

Klikeillä voittoon

Klikinsäästäjä-sivuston porukka pyysi kannattajiaan äänestämään heitä voittoon. Nelikolle ei ollut itsestäänselvää, olisiko klikkien kalastelu sopivaa sellaista kritisoivalle sivustolle.

– Täytyy sanoa, että me pohdittiin sitä kyllä pitkään, Markus Hav kertoo.

Miehet kuitenkin tekivät päätöksen, että väkeä kannustetaan äänestämään, sillä ehdokkuus ja palkituksi tuleminen antavat Klikinsäästäjälle merkittävää näkyvyyttä ja uusia tykkääjiä.

– Tämä antaa meille vahvan mandaatin ja yhteisön tuen viedä tätä asiaa eteenpäin, Hav perustelee.

Ennen uusia kohtaamisia tiedotusvälineiden kanssa porukan pitää vielä levätä pyöräilytempauksen rasitukset pois. Varhain aamulla tavoitettu väsynyt Hav totesi polvia ja niveliä jomottavan ja takamuksen olevan hellänä. Päiviunien jälkeen perjantaina joukkiota odottavat vielä edustustehtävät ja illalla Yle Perjantain suora tv-lähetys.