Hillary Clinton ja Bernie Sanders ottivat yhteen: "Ovela lokakampanja"

Bernie Sandersin vaalikampanjassa Hillary Clintonin on sanottu noudattavan liikaa rikkaiden lahjoittajiensa toiveita. Vaaliväittelyssä Clinton vaati Sandersia lopettamaan lokakampanjan.

USA:n presidentinvaali
Yhdysvaltain demokraattipuoleen presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders kohtasivat New Hampshiren yliopistossa järjestetyssä vaalitilaisuudessa Durhamissa 4. helmikuuta 2016.
Yhdysvaltain demokraattipuoleen presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders kohtasivat New Hampshiren yliopistossa järjestetyssä vaalitilaisuudessa Durhamissa 4. helmikuuta 2016.Jewel Samad / AFP

Yhdysvaltain demokraattipuoleen presidenttiehdokkuudesta kilpailevat Hillary Clinton ja Bernie Sanders ovat ensi kertaa ottaneet yhteen keskinäisessä vaaliväittelyssä.

Seuraava esivaalikierros käydään New Hampshiren osavaltiossa ensi viikon tiistaina. Kaksituntinen väittely toteutettiinkin New Hampshiren yliopistossa, Durhamissa.

Sanailu yltyi välillä kiivaaksi. Entinen ulkoministeri Hillary Clinton syytti Sandersia lokakampanjan käymisestä, sillä Sanders oli vihjannut Clintonin saamien suurten lahjoitusten voivan vaikuttaa hänen politiikkaansa.

– On aika lopettaa se ovela lokakampanja, jota avustajasi ovat käyneet viime viikkoina, Clinton sanoi.

– Et löydä yhtään kertaa, jossa olisin muuttanut politiikkaani saamieni lahjoitusten seurauksena, hän jatkoi.

Clinton arvosteli Sandersia myös katteettomista lupauksista.

Sanders kuvailee itseään demokraattiseksi sosialistiksi, mikä Yhdysvaltain presidentinvaalissa on lähes ennenkuulumatonta. Hän haluaa, että Yhdysvalloissa valtio tukisi aiempaa enemmän mm. terveydenhuoltoa ja koulutusta. Varat tähän saataisiin rikkaiden veroja korottamalla.

Vaikka sananvaihto ehdokkaiden välillä kiihtyikin, Sanders piti linjansa, eikä ottanut puheeksi Clinton mainetta ainakin republikaanien silmissä pahiten tahraavaa tapausta. Clintonia epäillään varomattomuudesta, kun hän on käyttänyt omaa sähköpostiaan valtiollisten viestien välittämiseen.

Clinton myös vihjasi, että jos hän tulee valituksi puolueensa presidenttiehdokkaaksi, hän voisi harkita Sandersia varapresidenttiehdokkaaksi.

Ensimmäisessä esivaalissa Iowassa Clinton voitti Sandersin marginaalisen pienellä erolla. New Hampshiressä Sanders on selvä ennakkosuosikki. Valtakunnan tasolla Clintonin odotetaan silti voittavan Sandersin.

Lähteet: Reuters, AFP