YK vaatii Britanniaa ja Ruotsia vapauttamaan Assangen

YK:n laittomia pidätyksiä tutkiva paneeli vaatii, että Julian Assangelle on maksettava korvausta laittomasta vapaudenriistosta.

Ulkomaat
Mielenosoittaja vaatii Assangelle oikeutta Lontoon Ecuadorin-suurlähetystön ulkopuolella elokuussa 2014.
Mielenosoittaja vaatii Assangelle oikeutta Lontoon Ecuadorin-suurlähetystön ulkopuolella elokuussa 2014.Facundo Arrizabalaga / EPA

YK:n laittomia pidätyksiä tutkiva paneeli on antanut virallisen kannanottonsa Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätysmääräykseen. Paneelin mielestä Assange on ollut laittoman vapaudenriiston uhri.

Assange on piileskellyt yli kolme vuotta Ecuadorin Lontoon-lähetystössä, sillä Britannia aikoo pidättää hänet. Assangea epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Ruotsissa.

YK:n paneelin mielestä Britannian ja Ruotsin on luovuttava pidätysaikeista. Lisäksi Assangelle on maksettava korvausta laittomasta vapaudenriistosta.

Paneelin jäsenistä yksi oli enemmistön päätöksestä eri mieltä ja yksi jääväsi itsensä kansalaisuutensa perusteella.

Ruotsin syyttäjänviraston mukaan YK-paneelin kannanotolla ei ole Ruotsin lain mukaan merkitystä. Virasto vaatii edelleen Britanniaa luovuttamaan Assangen Ruotsiin.

Ruotsin hallitus katsoo myös olevansa syytön laittomaan vapaudenriistoon. Assange pysyttelee Ecuadorin lähetystössä omasta tahdostaan.

Myös Britannian hallitus kiistää ehdottomasti väitteen, että Assange olisi laittoman vapaudenriiston uhri.

Lähteet: Reuters, AFP