Latvian politiikasta saisi saippuasarjan – Kaksi naista taisteli vallasta, presidentti sairaalaan

Latviassa eletään erikoisessa tilanteessa. Maalla ei ole uutta hallitusta ja presidentti makaa sairaalassa. Latvialaiset eivät ole varmoja siitä, kuka heidän asioistaan päättää. Nyt tai tulevaisuudessa.

Ulkomaat
Presidentti Raimonds Vejonis julkaisi poikkeuksellisen videotervehdyksen.
Presidentti Raimonds Vejonis julkaisi poikkeuksellisen videotervehdyksen. Kuvakaappaus Youtube-videosta.Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=4KNFKz1ahyc

– Rakkautenne antaa minulle voimaa toipua nopeammin. Kiitos. Rakastan teitä kaikkia.

Oscar-palkinnon kiitospuhe? Ei, vaan Latvian presidentti Raimonds Vejonisin videotervehdys tukijoilleen sairaalan teho-osastolta, missä hän toipuu suuresta sydänleikkauksesta.

Presidentti julkaisi videon sen jälkeen, kun huhut hänen tilastaan alkoivat levitä maan pääkaupungissa Riiassa.

Latvia elää hyvin erikoista aikaa. Maassa ei ole ollut hallitusta sitten joulukuun alun, kun maan ensimmäinen naispääministeri Laimdota Straujuma ilmoitti erostaan.

Tammikuun lopulla presidentti Vejonis kiidätettiin sydänleikkaukseen verenmyrkytyksen takia. Skeptiset latvialaiset kyselevät, kuka maata oikein johtaa.

Ei niin yhtenäinen Yhtenäisyys

Solvita Aboltina
Tyytymättömyys Solvita Aboltinaa kohtaan puolueessa kasvaa.Dumitru Doru / EPA

Latvian politiikka on jakautunut heikon koalitiohallituksen ja maan suurimman puolueen, venäjänkielisen väestön tukeman Harmonian vastakkainasetteluksi. Pääministerin kaatamiseen ei Harmoniaa tarvittu.

Straujuman kohtaloksi koitui oman puolueen sisäinen taistelu. Yhtenäisyydessä valta oli jaettu kahdelle naiselle, pääministeri Straujumalle ja puheenjohtaja Zolvita Aboltinalle, joka jäi valitsematta 2014 vaaleissa. Hän pääsi parlamenttiin, kun puoluetoveri luopui paikastaan.

Aboltina on räväkkä viisikymppinen nainen, jonka tavaramerkki on näyttävä tummanpunainen kampaus. Viime kesänä hän tuli tunnetuksi myös äänialastaan, kun hän ohikävellessään ulvoi Latvian parlamentin edessä mieltään osoittaneille eläkeläisille.

Some-kansa riemastui, ja YouTube rikastui monella pilkkavideolla. Aboltinaa tituleerattiin Latvian epäsuosituimmaksi poliitikoksi.

Laimdota Straujuma
Laimdota Straujuma oli Latvian kautta aikain ensimmäinen naispääministeri.Valda Kalina / EPA

Naiset tukkanuottasilla

Straujuma nousi Latvian pääministeriksi, kun nykyinen EU-komissaari Valdis Dombrovskis erosi riikalaisen ostoskeskuksen romahdettua. Pääministeriys jatkui 2014 vaalien jälkeen.

Puolueen puheenjohtajuus jäi Aboltinalle, jolla oli mielessään toinen pesti. Parlamentti valitsisi Latvian uuden presidentin kesällä 2015.

Hallituskoalitio ei päässyt sopuun yhdestä ehdokkaasta, ja äänet vei puolustusministerinä toiminut Raimonds Vejonis.

Vejonisilla on mutkattoman ja mukavan miehen maine. Valintansa jälkeen hän kieltäytyi muuttamasta Jurmalaan presidentin virka-asuntoon. Hän jäi mieluummin asumaan kotiinsa, Ogre-nimisen pikkukaupungin kerrostaloasuntoon. Turvallisuussyistä naapuriasunto vuokrattiin hänen henkivartijalleen.

Aika ajoikin vastaan

Vuosi 2016 vaihtui Latvian politiikassa näännytystaistelun merkeissä. Kulisseissa arvioitiin, että Aboltina hakee itselleen tukea ja voisi pelata aikaa. Niin ei käynyt.

Presidentti Vejonis sai lopulta valita kahden pääministeriehdokkaan väliltä. Toinen oli Vihreiden ja Maanviljelijöiden Maris Kučinskis ja toinen Yhtenäisyyden Karlis Sadurskis.

Presidentti valitsi Kučinskisin. Lopulta hävisivät sekä Aboltina että Yhtenäisyys. Viikkoa myöhemmin presidentti oli sairaalassa.

Myös Yhtenäisyys on kriisissä. Kulisseissa puuhataan ylimääräistä puoluekokousta, jossa puheenjohtaja Aboltina vaihdettaisiin. Puoluetta uhkaa hajoaminen.

Kenelle valta menee?

Tällä välin jännitetään, hyväksyykö parlamentti uuden hallituksen. Presidentin virkaa hoitaa parlamentin puhemies Inara Murniece, mutta laki rajoittaa hänen valtaoikeuksiaan.

Jos parlamentti ei uutta hallitusta hyväksy, hän ei voi valita seuraavaa pääministeriehdokasta. Voiko sairasvuoteella makaavan presidentin puoleen kääntyä?

Latvialaiset suhtautuvat hyvin epäillen valtaapitäviin. Osasyy on se, että Latvia ei Viron tavoin koskaan puhdistanut valtarakenteitaan perinpohjaisesti. Poliitikkoja pidetään korruptoituneina ja liike-elämän, ei kansan etujen ajajina.

Latvian uusi pääministeri, jos parlamentti suo, on Vihreiden ja Maanviljelijöiden Kučinskis, jota pidetään rehellisenä miehenä. Puolueen taustalla häärää Latvian rikkain mies, Ventspilsin kaupunginjohtaja Aivars Lembergs.

Häntä pidetään yhtenä Latvian kolmesta oligarkista. Oikeus yrittää saada häntä tuomiolle korruptiosta ja rahanpesusta. Kansa miettii taas, kuka maata oikeasti johtaa.