Suuri osa Afrikkaa rajun kuivuuden kourissa

Vakavista kuivuusongelmista kerrotaan Pohjois-, Itä- ja Etelä-Afrikassa. Nälänhätä on pakottamassa ihmisiä liikkeelle ja etsimään elämisen mahdollisuuksia. Valtiot vetoavat kansainvälisen avun puolesta.

Näkymä kuivuneesta vesivarannosta Senekalin kylässä eteläisessä Afrikassa 11. tammikuuta 2016. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Poikkeuksellinen kuivuus koettelee Pohjois-, Itä- ja Etelä-Afrikkaa. Kuivuus on todennäköisesti suurimmalta osaltaan seurausta el Nino -sääilmiöstä, joka ilmastotutkijoiden mukaan on tänä talvena voimakkain, mitä koskaan on mitattu.

Eri maiden valtiolliset viranomaiset varautuvat vakavaan nälänhätään, sillä viljasadot on lähes kokonaan menetetty monessa maassa.

Eteläisessä Afrikassa pahin tilanne on ehkä Zimbabwessa, jota aikaisemmin on pidetty "Afrikan vilja-aittana". Normaalisti lokakuusta tammikuun loppuun Zimbabwen viljavassa eteläosassa sataa noin 300 milliä. Kuluvan vuoden aikana sadetta on saatu vain kymmenen milliä.

Kun maa tarvitsee vuosittain 2,7 miljoonaa tonnia viljaa, sato voi jäädä tänä vuonna 200 000 tonniin, kertoo kanadalainen The Globe and Mail -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tilanne on samankaltainen alueen muissakin maissa, Malawissa, Sambiassa, Mosambikissa ja osassa Etelä-Afrikkaa. Joet ja pohjavesi ovat kuivuneet, ja karja kuolee janoon. Zimbabwessa tilannetta pahentaa maan heikko hallinto ja viranomaisten korruptoituneisuus. Turistit ihmettelevät valtavan Zambezijoen veden vähyyttä.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on julistanut maaseutualueille hätätilan saadakseen maahan ulkomaista apua. Zimbabwen asukkaista 26 prosenttia, eli noin 2,5 miljoonaa ihmistä on välittömän ruoka-avun tarpeessa.

Vaikka ruoka-apua luvattaisiinkin, pullonkaulaksi saattavat muodostua liikenneolot. Apu pitäisi tuoda Mosambikin huonokuntoiisten satamien kautta. Maiden rautatiekalustokaan ei välttämättä riitä kuljettamaan riittävää määrää ruokaa.

Afrikan sarvi ja Afrikan pohjoisosa

Afrikan sarvessa, eli Etiopian ja Somalian alueilla kuivuustilannetta kuvataan pahemmaksi kuin 1980-luvun alussa, jolloin sadat tuhannet ihmiset kuolivat kuivuuteen, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP sanoo, että alueella tarvitaan välittömästi ruoka-apua.

Myös Välimeren rannikolla sadetta on saatu hyvin niukasti. Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa viranomaiset varautuvat viljan ostamiseen laajassa mitassa ulkomailta. Samalla pientuottajille suunnitellaan tukiaisia ja kastelujärjestelmiä laajennetaan.

Esimerkiksi Algeriassa viljasadon romahtaminen on vaikea asia koko kansantalouden kannalta. Algeria on pitkälti riippuvainen öljytuloistaan. Ne ovat kutistuneet öljyn maailmanmarkkinahinnan vuoksi.

Ilmastotutkijat ennustavat kuivuusongelman leviävän myös Sahelin alueen maihin, kuten Mauritaniaan.

Kuivuus koettelee Afrikassa kymmeniä miljoonia ihmisiä. Monet heistä joutuvat jättämään kotiseutunsa ja etsimään muualta parempia elämisen mahdollisuuksia.