Koe uusi yle.fi

Talvivaaran nikkeli kelpaa yhä Harjavallan nikkelitehtaalle

Norilsk Nickel Harjavalta Oy on valmis vastaanottamaan nikkeliraaka-ainetta Sotkamosta. Uudet investoinnit lasketaan kuitenkin muualta tulevan raaka-aineen varaan.

talous
Norilsk Nickelin tehdas, Harjavalta
Katja Halinen / Yle

Harjavallan nikkelitehdas pitää ovensa yhä auki myös Talvivaaran nikkelille. Uusia investointeja ei kuitenkaan tehdä enää Talvivaarasta tulevalle raaka-aineelle. Tehtaan toimitusjohtajan Joni Hautojärven mukaan tällä hetkellä Harjavaltaan tulee vain pieniä määriä sotkamolaista nikkeliraaka-ainetta.

Sotkamolainen nikkeli on ollut hyvä raaka-aine ja olemme oppineet sitä prosessoimaan.

Joni Hautojärvi, toimitusjohtaja, Norilsk Nickel Harjavalta Oy

Norilsk Nickel Harjavalta Oy investoi aikanaan kokonaan uuden tuotantolinjaston Talvivaaran nikkelille. Enimmillään tehtaan raaka-aineesta peräti noin kolmasosa tuli Sotkamosta.

– Sotkamolainen nikkeli on ollut hyvä raaka-aine ja olemme oppineet sitä prosessoimaan. Tulevaisuuden investoinnit lasketaan kuitenkin konsernin omien raaka-aineiden varaan, Hautojärvi sanoo.

Omilla raaka-aineilla Hautojärvi tarkoittaa pääosin venäjältä emoyhtiö MMC Norilskin Nickelin kaivoksilta tuotavaa nikkeliä.

Nikkelin hinta laskenut jo vuoden

Toimitusjohtajan mukaan tehdasta ei ajeta nyt nappi laudassa, vaikka tehtaan kaikki tuotantoprosessit on saatu käyttöön Talvivaaran notkahduksen jälkeen. Tähän löytyy syy muun muassa nikkelin maailmanmarkkinatilanteesta. Nikkelin hinta on ollut jo pitkään alhaisella tasolla.

– Nikkelin hinta on tullut voimakkaasti alas viimeisen vuoden aikana. Olemme tyytyväisiä Harjavallassa siitä, että meidänkin myynti painottuu entistä enemmän erikoistuotepuolelle, eli korkean jalostusasteen tuotteisiin. Näitä käytetään muun muassa elektroniikka- ja akkuteollisuudessa tai muun muassa pinnoituksessa, Hautojärvi kertoo.

Talvivaaran kaivokset omistava Terrafame on pyrkinyt ajamaan nikkelituotantoa vähitellen ylös Talvivaarassa.