Hyppää sisältöön

Pärjäisitkö ilman Snapchatia? #poikkeustila haastaa kokeilemaan elämää ilman nettiä

Vanhempi sukupolvi hoitaa verkossa arkisia asioitaan, lapset pelaavat, nuoret kertovat toisilleen päivän kulusta kuvin ja pikaviestein. Nettiyhteyksien merkitys on helppo unohtaa, mutta #poikkeustila kehottaa kokeilemaan, kauanko elämä ilman nettiä lopulta sujuisi.

Teini-ikäinen ottamassa etukameralla selfietä. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Mediataitoviikko haastaa nuoret ja aikuiset testaamaan elämää ilman nettiyhteyksiä. Haasteen tarkoituksena on saada netinkäyttäjät kiinnittämään myönteisellä tavalla huomiota siihen, miten tärkeiksi tietoliikenneyhteydet ovat arjessa muodostuneet.

Niin kutsuttuun Poikkeustila-haasteeseen osallistuvaa kehotetaan nukkumaan mennessä kytkemään kännykän tietoverkkoyhteydet pois päältä, mutta soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen on sallittua. Nettiä ei saa käyttää muillakaan laitteilla. 

"Ihmiskokeeseen" osallistujia kehotetaan julkaisemaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #poikkeustila se aika, jonka osallistuja on pystynyt olemaan ilman nettiä. Lisäksi haasteen vastaanottanut voi kertoa, miksi nettihiljaisuus oli lopulta rikottava.

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko.

Snappia auringonlaskusta auringonnousuun

Pihla Mari ja Eveliina Ahvonen käyttävät etenkin älypuhelimien viestisovelluksia. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Aikaa ennen kännyköitä ja älypuhelimia muistaville poikkeustila-haaste ei välttämättä ole erityisen hankala, mutta esimerkiksi teini-ikäisille mobiili- ja tai laajakaistaverkoissa ylläpidettävästä sosiaalisesta elämästä luopuminen ei välttämättä ole helppoa.

Kun kotkalaiset Pihla Marin ja Eveliina Ahvonen kuvailevat päivänsä kulkua, tuntuu, että he ovat suuren osan vapaa-ajastaan jollain tapaa verkossa. Aamulla kännykän viestisovelluksista katsotaan, onko kukaan kavereista päivittänyt mitään yön aikana. Oman päivän kulkua viestitään muille enimmäkseen kuvin.

Sosiaalinen kanssakäyminen hoituu muun muassa WhatsAppilla ja Snapchatilla tai -shotilla.

– Käytin Facebookia viimeksi joskus vuonna 2012, Marin kertoo.

Koulupäivän jälkeen Marin pyrkii tekemään läksyt ennen kuin alkaa selailla puhelinta. Ahvonen taas myöntää katseen hakeutuvan kännykän näytölle heti kotona.

– Kyllä se puhelin on aika usein ekana kädessä, ja vasta sen jälkeen tulevat ne läksyt. Wapissa (WhatsApp) ja Snapissa (Snapchat) tulee laitettua viestiä, hän kertoo.

Nukkumaan mennessä kavereille laitetaan hyvänyöntoivotukset, ja aamulla yhteydenpito jatkuu taas.

#selviytymispakkaus auttaa #poikkeustilassa

Mediataitoviikon Poikkeustila-haasteen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyvät myös eri-ikäisille suunnatut "selviytymispakkaukset". Alakouluikäisille on suunniteltu leikkejä ja pohdintatehtäviä, jotka internetin aikakaudella syntyneet lapset entisaikojen viestintäkeinojen äärelle. Vanhemmille lapsille ja nuorille voidaan antaa tehtäväksi pohtia esimerkiksi sitä, mikä internet oikeastaan on.

Radikaalimpi versio Mediataitoviikon ehdottamasta poikkeustilasta voisi olla kokonainen viikko täysin ilman puhelinta. Eveliina Ahvoselle ja Pihla Marinille pelkkä ajatus moisesta on vieras.

– En oikein osaa kuvitella, on se kännykkä nykyään aika tärkeä juttu, siellä on periaatteessa kaikki. Varmaankin istuisin sohvalla ja katsoisin telkkua ja tylsistyisin sinne, Marin pohtii.

– Voisi siinä tulla sellainen, että mitä minä nyt teen, kun ei saa ketään kiinni. Ei voi oikein mennä toisen luokse, kun ei tiedä, onko se kotona tai vaikka harkoissa. Kyllä sitä varmaan tulisi kotona vaan istuttua, Ahvonen jatkaa.

.
.