Ruotsi ja Britannia eivät hyväksy YK-paneelin kantaa Assangen vapaudenriistosta – "Naurettava päätös"

Wikileaksin perustaja Julian Assange on piileskellyt Ecuadorin lähetystössä yli kolme vuotta. YK:n laittomia pidätyksiä tutkivan paneelin mukaan Assange on laittoman vapaudenriiston uhri.

Ulkomaat
Mielenosoittaja pitelee kylttiä hampaillaan.
Julian Assangen tukija osoitti mieltään Ecuadorin suurlähetystön edustalla Lontoossa perjantaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Ruotsi ja Britannia eivät hyväksy YK-paneelin näkemystä, jonka mukaan vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen piileskely Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vastaa laitonta vapaudenriistoa.

YK:n paneeli antoi tänään perjantaina virallisen kannanottonsa Assangen pidätysmääräykseen. Paneelin mielestä Assange on laittoman vapaudenriiston uhri.

– En hyväksy tämän työryhmän päätöstä, Britannian ulkoministeri Philip Hammond kertoi ITV-kanavan haastattelussa.

– Ryhmän jäsenet ovat maallikkoja, eivät juristeja. Julian Assange pakoilee oikeutta, Hammond sanoi.

Hänen mukaansa Assange voi lähteä Ecuadorin lähetystöstä koska vain, tosin silloin hän joutuisi oikeuden eteen Ruotsissa. Hammond kutsui paneelin päätöstä naurettavaksi.

Ruotsi: YK:lla ei ole oikeutta sekaantua keskeneräiseen tutkintaan

Ruotsin ulkoministeriön mukaan YK:n paneelilla ei ole oikeutta sekaantua Ruotsin viranomaisen käynnissä olevaan tutkintaan.

Ruotsin viranomaiset antoivat Assangesta eurooppalaisen pidätysmääräyksen vuonna 2010. Assangea epäillään seksuaalirikoksista Ruotsissa.

– Herra Assange on vapaa poistumaan lähetystöstä milloin tahansa. Ruotsin viranomaiset eivät voi vaikuttaa hänen päätökseensä pysyä lähetystössä, Ruotsin ulkoministeriö sanoi.

Julian Assange on piilotellut Ecuadorin lähetystössä kesäkuusta 2012 asti. Hän pelkää, että hänet voidaan luovuttaa Yhdysvaltoihin vastaamaan vakoilusyytteisiin salaisten asiakirjojen julkaisemisesta Wikileaksin kautta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters