PAM: Näin kauppojen aukiolon vapauttaminen vaikutti – S-ryhmän työntekijät saivat lisää työtunteja, muut menettivät

Palvelualojen ammattiliiton mukaan kauppojen aukiolon vapauttaminen on paljastanut paikallisen sopimisen varjopuolet. PAM kiersi kauppoja ja selvitti, miten aukiolon pidentyminen vaikuttaa.

Kotimaa

– S-ryhmän työntekijät ovat saaneet lisää työtunteja, mutta se on ollut pois muiden kauppaketjujen työntekijöiltä, Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi sanoo tiedotteessa.

PAM:n mukaan joidenkin pienten kauppojen myynti on vähentynyt, kun isommatkin marketit saavat nyt olla iltamyöhään auki.

– Pienillä yrityksillä on ollut paineita pienentää aukioloaikoja, eikä työtunteja ole riittänyt entiseen malliin. Isommissakaan kaupoissa työntekijöille ei välttämättä ole riittänyt lisää työntunteja, koska niin sanotut läpsyvuorot ovat lisääntyneet.

Läpsyvuoro tarkoittaa, että päällekkäisten työvuorojen sijaan työntekijät tekevät enemmän peräkkäisiä vuoroja ja ovat yksin vuorossa iltaisin. Vartijoita ei kuitenkaan ole lisätty. Se taas on lisännyt hävikin eli varastetun ruuan määrää, uskoo PAM.

Järjestöjohtaja Niina Koivuniemen mukaan myös vuorojen väliin jäävä lepoaika on kutistunut. S-ryhmän työntekijät ovat joutuneet allekirjoittamaan sopimuksen, jossa lepoaika on seitsemän tuntia, hän sanoo.

– Työmatkoihin menee kuitenkin aikaa, ja jos työvuoro loppuu kello 23 ja seuraava alkaa aamukuudelta, lepoaika jää hyvin minimaaliseksi.

PAMin mukaan kauppojen aukiolo on pidentynyt eniten pääkaupunkiseudulla.