1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkasukko kasvattaa uutta blues-sukupolvea

Blues&jazzfestivaali Pakkasukko on jo useana vuonna tarjonnut kemiläiskoululaisille mahdollisuuden nauttia konserteista koulupäivän aikana.

blues
Jesse ( ylempänä) ja Juho-Pekka Bo Weavil blues bändiä kuuntelemassa
Kati Siponmaa / Yle

Kemin Hepolan koululla oli myös Takajärven koululaisia kuuntelemassa Bo Weavil -bluesbändiä. Takajärven koulun 6B-luokan Jesse Orava ja Juho-Pekka Arola arvioivat parin biisin jälkeen kuulemaansa:

– Hyvältä kuulostaa, Jesse huikkaa ja Juho-Pekka säestää samoin sanoin.

Kemissä 11. kertaa järjestettävänPakkasukko blues&jazz -tapahtuman (siirryt toiseen palveluun)ohessa on jo useampana vuonna pidetty koululaistilaisuuksia.

En ole missään nähnyt niin pitkää nimmarijonoa kuin eilen Karihaaran alakoululla.

Tuomas Laajoki

Tapahtuman toinen promoottori Tuomas Laajoki tekee leipätyönään nuoriso-ohjaajan hommia ja koululaisjatsissa yhdistyvät soittotaitoisen miehen molemmat puolet. Koululaistapahtuma järjestetään festareiden ohessa viidettä kertaa.

– Kemin kaupungin nuorisotyössä tuli ajatus, että tässä vuoden alussa järjestettävässä rytmimusiikin tapahtumassa voisi olla myös tällaista musiikkikasvatusta. Viedään rytmimusiikin ilosanomaa kouluille.

Rumpali "sähkötuolissa"

Koululaiset ovat ottaneet tapahtuman vastaan innokkaasti.

– En ole missään nähnyt niin pitkää nimmarijonoa kuin eilen Karihaaran alakoululla ja erityisesti jäi mieleen erään nuoren kommentti "olikohan rumpalilla kytketty sähköt tuoliin, kun oli niin eläväinen", Laajoki hymyilee.

Pakkasukko -blues&jazzfestivaalin promoottori Tuomas Laajoki ei pistä pahakseen, jos koululaislle suunnatulla oheistapahtumalla tullaan samalla kasvattaneeksi uutta festarikansaa.

– Laskeskelin, että tässä viiden vuoden aikana on annettu mahdollisuus rytmimusan kuunteluun noin 4 500 koululaiselle.

Kansainvälistä meininkiä kouluilla

Laajoki sanoo koululaistapahtumassa olleen joka kerta vähän erilaista näkökulmaa rytmimusiikkiin. Jonain vuonna on keskitytty vaikkapa jazz-laulantaan.

Bo Weavil blues band Hepolan koululla
Mr Bo Weavil eli laulaja Matt Fromont esiintymässä yhdessä rumpali Denis Agenetin kanssa Hepolan koululla.Kati Siponmaa / Yle

Suomalaismuusikoiden lisäksi myös koululaistapahtumiin on saatu myös kansainvälistä väriä.

– Suomalaisten osaajien lisäksi on ollut vieraita Tanskasta, Puolasta, Amerikasta ja nyt tällä kertaa Ranskasta.

Laajoki sanoo koululaistapahtuman toimivan myös hyvänä kaupunkikuvan kirkastajana.

– Ensinnäkin kun tullaan kaukaa tänne Kemiin ja pohjoiseen ja nähdään talvinen, luminen maisema ja sitten päästään vielä kantaväestöön tutustumaan tällä tavalla. Nuoret ovat kirjoittaneet näille tämänkertaisille vieraille kortteja ranskaksi. Lämmin tervetulotoivotus on asia, jonka lasken kyllä myös kaupungin eduksi. Heille jää varmasti hyvät muistot tästä.

Bluespitoinen konsertti keskellä koulupäivää jätti hyvät muistot myös kuulijoihinsa. Kahden miehen kokoonpanosta molemmat saivat suitsutusta.

– Rumpali oli hyvä. Monesti kuuntelen, kun iskä soittaa ja se on kivan kuuloista, Juho-Pekka Arola perustelee suosikkiaan.

– Kitaristi osas tehä kaikki soinnut ja tämmöset, kuittaa puolestaan konsertissa viiihtynyt Jesse Orava.

Lue seuraavaksi