Monet kesätapahtumat kilpailevat tänä vuonna samoista kävijöistä: "Nyt pitää profiloitua enemmän"

Pohjois-Savossa useat tapahtumat järjestetään päällekkäin tulevana kesänä. Esimerkiksi Kuopiorock ja Rockin' Tahko kilpailevat samoista kävijöistä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Sonkajärvellä päällekkäiset tapahtumat on koitettu kääntää eduksi.

Tahkovuori
Popeda
Popeda veti yleisöä Väinölänniemen urheilukentälle Kuopiorockissa vuonna 2014.Sakari Partanen / Yle

14. kerran järjestettävä Kuopiorock on tänä kesänä haasteellisessa tilanteessa, kun täsmälleen samana viikonloppuna saksalainen Scorpions esiintyy vain reilun 60 kilometrin päässä Tahkolla. Bändi esiintyi Kuopiorokissakin pari vuotta sitten ja nyt tapahtumat joutuvat osin kilpailemaan samoista kävijöistä.

– Eihän sille mitään voi, tapahtumajärjestäjät vain ilmoittivat meille tuon päivän. Ei sitä voi kieltää, että Tahkon tapahtuma ei vaikuttaisi festareiden kävijämäärään, toteaa Rockcockin festivaalipäällikkö Allu Koskinen.

Hän sanoo, että festivaalia ei ole kuitenkaan harkittu siirrettäväksi, koska se on vakiinnuttanut paikkansa kaupungissa heinäkuun viimeisen viikonlopun festivaalina.

– Ainoastaan kerran on päätetty siirtää tapahtumaa, kun Kuninkuusravit oli Kuopiossa samana viikonloppuna. Silloin hotellikapasiteettikin oli täynnä ja se oli syynä siirtoon, Koskinen sanoo.

Kuopiorock julkaisee ensi kesän artistikattauksen tällä viikolla.

Juoksutapahtumat kilpailevat samoihin aikoihin

Samanlaisessa tilanteessa ovat myös monet muut kesätapahtumien järjestäjät. Iisalmen Oluset oli jo vaarassa tulevalta kesältä, kun Himos Festival ilmoitti järjestävänsä uuden musiikkitapahtuman vain paria viikkoa ennen Olusia Iisalmessa. Kaupunki perui lopulta Himos Festivaaleille varatun Luuniemen juhlakentän.

Urheilutapahtumista jo pelkästään juoksutapahtumia maakunnassa riittää. Tänä vuonna juoksijat voivat valita esimerkiksi näistä: Tahko Run, Kunnon Askel, Tahko Triathlon, Kuopio Maraton, väriestejuoksu ja uutuutena Pullukka Run.

Viime vuonna Kunnon Askel ja Tahko Run järjestettiin täsmälleen samaan aikaan. Tapahtumajärjestäjät joutuivat keskustelemaan päivämääristä uudelleen ja tänä vuonna tapahtumien välillä on viikko. Runsaan tapahtumakirjon vuoksi perinteisetkin tapahtumat joutuvat nyt miettimään omaa profiiliaan uudelleen.

Siirretään tapahtuma nyt Siilinjärven puolelle, ja samalla erotutaan tapahtumien Kuopio-keskeisyydestä.

Tanja Tukiainen

– Mehän erotutaan toki sillä, että tapahtuma on pelkästään naisille suunnattu. Mutta nyt pitää entistä enemmän profiloitua ja löytää se oma konsepti, millä erottua. Me siirretään tapahtuma nyt Siilinjärven puolelle, ja samalla erotutaan tapahtumien Kuopio-keskeisyydestä, kertoo Kunnon Askel -kilpailun tapahtumavastaava Tanja Tukiainen.

Urheilutapahtumat näyttävät kasvattaneet suosioon entisestään. Esimerkiksi Tahko Thriatloniin odotetaan tulevalle kesälle jo tuhatta kävijää, kun vielä toissa vuona kävijöitä oli pari sataa.

– Maastopyöräilykilpailu Tahko MTB:ssä oli viime vuonna jo 2 000 osallistujaa. Pian tarvitaan uusia reittejä, kun kilpailijoita on niin paljon, toteaa Tahko-Kuopio -markkinoinnin toimitusjohtaja Wille Markkanen.

Tapahtumakirjon voi kääntää myös edukseen

Tänä vuonna myös Sonkajärvellä lähes kaikki suuret tapahtumat ajoittuvat samalle viikolle. Nyt ensimmäistä kertaa Eukonkannon MM-kilpailut ja viidettä kertaa järjestettävä Original Sukeva pidetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Samaan aikaan järjestetään myös kesäteatterin viimeiset näytökset ja reilu viikkoa myöhemmin Sonkajärvi Soi -tapahtuma.

Sonkajärvellä on käännetty tapahtumapaljous kuitenkin mahdollisuudeksi ja tapahtumia markkinoidaan yhtenä superviikonloppuna.

– Me uskomme, että tapahtumat keräävät paikkakunnalle tavallista enemmän ihmisiä ja tukevat toinen toisiaan. Oli ihan päivänselvää, ettei tapahtumia lähdetä siirtämään, vaan markkinoidaan niitä yhdessä, kertoo Original Sukevan järjestäjä Jouko Palorinne.

Oli ihan päivänselvää, ettei tapahtumia lähdetä siirtämään.

Jouko Palorinne

Ensi kesälle kahden tapahtuman välille on Sonkajärvellä suunniteltu esimerkiksi jatkuvaa linja-autokuljetusta. Kuopiossa vastaavaa yhteistyötä Kuopiorockin ja Rockin' Tahko -tapahtuman välille ei ole ainakaan vielä suunniteltu.

Tahko-Kuopio -markkinoinnin toimitusjohtajan Wille Markkasen mukaan tapahtumilla on edelleen oma identiteettinsä.

– Kuopio on tapahtumakaupunki ja varsinkin heinäkuussa on aina useita tapahtumia päällekkäin. En usko, että tapahtumat syövät toisiaan, koska esimerkiksi Kuopiorock ei ole koskaan näkynyt Tahkon majoitustilanteessa. Toki ideaalimaailmassa tapahtumat eivät olisi päällekkäin.