1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmari Saarelaisen tähdittämä näytelmä myytiin loppuun jo ennen esiripun nousua

Kultalampi-näytelmästä on tullut menestys Hämeenlinnan ja Riihimäen teattereissa jo ennen ensi-iltaa. Kahden teatterin yhteistuotantona toteutetun näytelmän esitykset ovat keväältä loppuunmyytyjä.

teatteritaide
Vanhempi nainen tarjoaa näyttäölmllä kahvia vanhemmalle naiselle
Ilmari Saarelainen (vas.) ja Johanna Reilin nauttivat esiintyä yhdessä Kultalammessa. Näyttämöllä on mukana myös Lasse Sandberg (oik.).Miki Wallenius / Yle

Konkarinäyttelijä Ilmari Saarelainen, 72, on innoissaan. Hänellä on ollut Kultalampi-näytelmän harjoituksissa ratkiriemukasta.

Saarelainen on palkattu mukaan Hämeenlinnan Teatterin (siirryt toiseen palveluun) ja Riihimäen Teatterin (siirryt toiseen palveluun) yhteistyönä toteutettavaan näytelmään, joka tuo lavalle tarinan vanhan avioparin rakkaudesta ja isän ja tyttären kipeästä suhteesta.

Näytelmän ensi-ilta on 10. helmikuuta.

Avioparin keskinäinen sanailu riemastuttaa

– Tässä on sellaisia lämpöaaltoja, vaikka välillä tiukasti sanaillaankin. Näytelmässä on onnistuttu tavoittamaan elämästä jotain hienoa. Sitä saan näyttämöllä kahlata läpi, Norman-nimistä ikääntyvää miestä näyttelevä Ilmari Saarelainen pohtii.

Näytelmässä on onnistuttu tavoittamaan elämästä jotain hienoa.

Ilmari Saarelainen

– Sanailu on välillä hauskaa ja vastanäyttelijäni ampuu kyllä hyvin. Niistä nauttii, kun ne osuvat kohdalleen.

Saarelaisen vastaparina, Ethel-vaimona, nähdään Hämeenlinnan Teatterin Johanna Reilin. Kaksikko on nyt ensi kertaa yhdessä lavalla, vaikka tahto tehdä jotain yhdessä on ollut ilmassa jo pidempään.

Johanna Reilin arvostaa paljon Saarelaisen rytmitajua, joka ei petä. Samoin Saarelainen reagoi heti, jos Reilin muuttaa roolihahmonsa tunnetilaa.

– Me olemme varmaan löytäneet sen sävelen, joka toimii läpi tämän homman, Ilmari Saarelainen myhäilee.

Katharine Hepburn ja Henry Fonda esikuvina

Ernest Thompsonin kirjoittama Kultalampi oli alun perin Broadway-näytelmä, josta Mark Rydell ohjasi kolme Oscaria voittaneen elokuvaversion vuonna 1981. Päärooleissa nähtiin ikääntyneet Katharine Hepburn ja Henry Fonda.

Kultalampi on Ethel ja Norman Thayerin kesäpaikka järven rannalla. Näytelmässä Normanin 80-vuotispäiviä värittää pariskunnan tyttären vierailu. Isän ja tyttären välillä on sattunut vuosi sitten välirikko, joka yhä jäytää perhesuhteita.

Harmaatukkainen mies isttuu isossa nojatuolissa näyttämöllä
Ilmari Saarelainen on saanut katsomot täyteen sekä Hämeenlinnassa että Riihimäellä ennen yhtäkään esitystä.Miki Wallenius / Yle

– Tässä on kysymys välittämisestä, rakkaudesta omaan tyttäreen, joka on ollut kolkon puoleinen, Saarelainen kuvailee asetelmia.

Kultalampi esitetään ensin Hämeenlinnan Teatterin pienellä Verstas-näyttämöllä. Sen esitykset on myyty jo ennakkoon loppuun. Myöhemmin keväällä näytelmä siirtyy Riihimäen Teatterin näyttämölle. Myös siellä esitykset on myyty loppuun.

Näyttää siltä, että Kultalampi tunnetaan jo ennakolta, ja perinteiselle, hyvin kirjoitetulle pienelle kamarinäytelmälle on näinä aikoina kysyntää.

Ohjaaja Kirsi-Kaisa Sinisalo myöntää, että ennakkosuosio on aiheuttanut myös paineita tiimille.

– Toivottavasti yleisö on meidän kanssamme sitten osittain samaa mieltä esityksestä. Meillä on ainakin ollut niin lystiä, vaikka tässä on mukana myös murheellisia asioita, Saarelainen muistuttaa.

Konkarinäyttelijät vetävät yleisöjä

Murheellista on esimerkiksi Normanin muistihäiriö, jota Ilmari Saarelainen hienovaraisesti tulkitsee.

– Se on kirjoitettu varovasti näytelmän sisään. Tässä kuvataan vain muutamia peljästyksiä siitä.

Ilmari Saarelainen kuuluu siihen sarjaan seniorinäyttelijöitä, jotka yhä jaksavat nousta teatterinäyttämölle. Suuret ikäluokat ovat ikääntyneet yhdessä hänen kanssaan, ja he tulevat myös tähtiensä perässä katsomoihin.

Ehkä sitä on vähitellen myös oppinut, että kuinka näyttämöllä vain ollaan eri tilanteissa.

Ilmari Saarelainen

Mikä vetää kaiken kokeneen veteraanin yhä parrasvaloihin?

– Sitä viihtyy siellä näyttämöllä. Ehkä sitä on vähitellen myös oppinut, että kuinka näyttämöllä vain ollaan eri tilanteissa.

Saarelainen sanoo, ettei häntä enää pelota epäonnistua, kaikki kun on koettu. Omia suorituksiaan mies sen sijaan vierastaa katsoa vaikkapa videolta tai televisiosta.

– Tulee vaan hiki.

Mikä on liima, joka on saanut näytelmän Ethelin ja Normanin pysymään yhdessä 50 vuotta?

– Kyllä se on rakkaus, he tykkäävät toisistaan. Jos se lämpö meistä jotenkin välittyy tuonne katsomoon, niin olemme lähellä totuutta, Ilmari Saarelainen huokaa.

Lue seuraavaksi