Tunne ratkaisee asuntokaupassa – pienellä ehostuksella voi olla suuri merkitys

Asuntojen stailaus on yleistynyt viime vuosina. Pienellä ehostuksella asunto menee yleensä paremmin kaupaksi, ja stailaus voi nostaa myös huoneiston myyntiarvoa.

ilmiöt
Tyhjä asunto.
Heidi Törnroos / Yle

Asuntoa myytäessä on tärkeää, että kaikki asiat loksahtavat kohdalleen. Ennen kodin myyntiin laittamista viimeinen silaus tapahtuu asunnon pienellä ehostuksella. Stailauksella asuntoon pyritään lisäämään tilan tuntua poistamalla ylimääräiset tavarat näkyviltä ja parantamalla valaistusta. Myyntikuvat avarasta ja valoisasta kodista herättävät mielenkiintoa ja saavat mahdolliset ostajat kiinnostumaan kohteesta.

– Stailauksen tarkoitus ei ole peitellä asunnossa olevia virheitä, vaan nostaa asunnon houkuttelevuutta niin, että hienojen kuvien lisäksi myös asunnon todellinen luonne välittyy asiakkaalle, kertoo Kiinteistövälitys Alun omistaja LKV Anne Keinänen.

Stailauksen tarkoitus ei ole peitellä asunnossa olevia virheitä.

Anne Keinänen

Yleensä suomalaiset kodit tuppaavat olemaan täynnä erilaisia esineitä ja tavaroita. Kiinteistövälityksen nettisivuilla välittyy kuitenkin kuva avarista, miltei asumattomilta näyttävistä kodeista. Anne Keinänen, pitääkö myytävän asunnon näyttää siltä kuin se olisi suoraan sisustuslehden sivulta?

– Stailauksen tarkoitus ei ole poistaa asunnon henkeä, vaan korostaa sen parhaita ominaisuuksia. Hyvät kuvat ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ihmiset ostavat asuntoja pääasiassa netissä näkyvien myyntikuvien avulla. On tärkeää että asunnossa ei ole esillä henkilökohtaisia, ostajaa mahdollisesti häiritseviä asioita.

Kannattaako pintaremontin teko?

Omaa asuntoa myytäessä moni miettii pintaremontin kannattavuutta. Pitäisikö seinät maalata tai keittiökaapit uusia? Anne Keinäsen mielestä kyse on enemmän ostajan omista mielikuvista.

– Joskus korjaus on tarpeen, mutta jos asunnossa on puhtaat siistit pinnat, niin myyntiä varten ei tarvitse remonttia tehdä. Näissä asioissa kyse on enemmän makuasioista, yleensä ostaja haluaa tehdä tarvittavat muutokset oman mielensä mukaisesti.

– Persoonallisuutta ei kannata hävittää kodista maalaamalla kaikkia seiniä valkoiseksi, jos aiemmat väriratkaisut sopivat asunnon tyyliin, kertoo Keinänen.

Stailaa itse kotisi myyntikuntoon

Kodin ehostamisessa ei tarvitse aina turvautua ammattilaisen apuun. Hyväkuntoisen asunnon voi ehostaa myyntikuntoon myös itse. Perusasioiden ollessa kunnossa lähtökohtana on asunnon siisteys ja raikkaus.

– Keittiö ja kylpyhuone kannattaa kuurata hyvin sekä tarkistaa lattiasaumat ja silikonit. Ylimääräisten, henkilökohtaisten tavaroiden poistaminen ja valaistuksen parantaminen ovat edellytys asunnon myynnille, Anne Keinänen muistuttaa.

Tunne ratkaisee asuntokaupassa, ei niinkään tyyli ja huonekalut

Anne Keinänen

Asunnon täytyy myös olla siisti koko myyntiajan. Ostajalle täytyy jättää tilaa pystyä ajattelemaan asuntoa omien tarpeidensa näkökulmasta. Myyntitilanteessa valon määrä ja sen tehokkuus ovat erityisen tärkeitä.

– Pienelläkin fiksauksella voi olla iso merkitys. Mielestäni asunnon saa paremmin kaupaksi ja paremmalla hinnalla, kunhan perusasiat ovat asunnossa kunnossa.

Tunteella iso merkitys ostopäätöstä tehtäessä

Asuntoesittelyyn saavuttaessa oleellista on millainen näkymä ovesta avautuu. Eteisen merkitystä asunnon myyntitilanteessa ei voi korostaa liikaa. Eteisen hyvästä valaistuksesta lähtien valo on olennainen myyntiin vaikuttava tekijä kodin jokaisessa huoneessa.

– Kun asiakas astuu eteiseen, niin usein jo siinä vaiheessa tulee tuntemus siitä, onko tämä tuleva koti vai ei. Jos eteinen on ahdas ja täynnä tavaraa, asunnosta jää mielikuva pienenä ja ahtaana, vaikka se olisi muuten tilava. Sanon aina asunnon ostajalle, että omiin tuntemuksiin kannattaa luottaa, Anne Keinänen painottaa.

Kuinka suosittua asuntojen stailaus on?

Erilaiset sisutuslehdet pursuavat kodin ehostustarinoita ja televisiossa pyörii monenlaisia sisustusohjelmia ”pientä pintaremonttia” -tyyliin. Kodin stailaukseen liittyvät asiat ovatkin tulleet monille tutuiksi juuri näiden kanavien kautta.

– Stailauksen merkitys on kasvamaan päin, ja joskus se on edellytys asunnon myynnille. Lopulta tunne ratkaisee asuntokaupassa, ei niinkään tyyli ja huonekalut. Kun tämän kuvan välittämisessä onnistuu, niin kyllä kodit menevät kaupaksi, kiteyttää LKV Anne Keinänen.