Kerrostalojen suuret ikäluokat tulivat korjausikään – Pelkkä putkiremontti ei enää riitä

Pelkkien putkistosaneerauksien sijaan moni kerrostalo käy nyt läpi laajan taloteknisen remontin.

Kotimaa
1970-luvun kerrostalo alkuperäisessä ulkoasussaan.
1970-luvun kerrostalo alkuperäisessä ulkoasussaan.Kai Pohjanen / Yle

Korjausrakentamiseen käytetty rahamäärä ylitti uudisrakentamiseen käytetyt eurot jo vuonna 2013. Kasvua vauhdittaa erityisesti kerrostalojen "suuri ikäluokka", eli 1960 ja 1970-luvulla rakennetut kiinteistöt.

Esimerkiksi Tampereen katukuvassa kerrostalokiinteistöjen remontit näkyvät nyt selvästi. Leimallista nyt aloitettaville korjauksille on, että ne ovat laajentuneet taloteknisiksi remonteiksi.

– Jos tehdään putkia tai julkisivuja, niin samalla aletaan miettiä sähköistyksiä, tietoliikenneasioita ja esteettömyyttä, sanoo Kiinteistöliitto Pirkanmaan toimitusjohtaja Jorma Koutonen.

Yleensä myös energiatehokkuutta on pakko parantaa, jotta rakennusluvat saadaan kuntoon. Koutosen mukaan erityisesti kaupunkien keskustoissa korjauksissa on myös uusi elementti.

– Lisä- ja täydennysrakentamismahdollisuudet tutkitaan usein samalla, yhtenä rahoituskeinona.

Rautakaupoissa pitää kiirettä

Pirkanmaalla asuntorakentamisen lama ei näytä vielä hellittävän. Alueelle myönnettyjen asuntorakentamisen lupien määrä väheni vielä viime vuonna.

Tammi-marraskuussa lupia myönnettiin Pirkanmaalla noin 2 500 asunnolle, vuosi aiemmin samana aikana lupia haettiin lähes 3 000. Erityisesti pientalojen rakennuslupia on haettu ja myönnetty niukasti.

Rakennustarvikkeiden myynti käy kuumana Pirkanmaalla. K-ryhmän rautakauppojen myynti kasvoi viime vuonna lähes 20 prosenttia. Myös Pirkanmaan Stark-myymälöissä myynti kasvoi yli 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Rautakaupoista kerrotaan, että etenkin yritysmyynti on kasvanut viime aikoina. Sen sijaan vähittäiskauppa on pysytellyt edellisvuoden tasolla.

Korjausrakentamisen iso merkitys näkyy Tampereella menossa olevilla asumiseen ja rakentamiseen keskittyvillä Asta-messuilla. Asta-messut jatkuvat Tampereen Messukeskuksessa sunnuntaihin asti.