Presidentin puhe innosti kansanedustajaa: "Turvapaikanhakuoikeus pois"

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän haluaa tietää, voisiko Suomi luopua turvapaikanhakuoikeudesta. Huhtasaari on saanut innostuksen kysymyksen esittämiseen tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheesta valtiopäivien avajaisissa.

turvapaikanhakijat
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari
Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa on innostanut kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) tekemään hallitukselle kirjallisen kysymyksen kansainvälisistä sopimuksista irtaantumisesta.

Presidentti Niinistö pohti puheessaan, että kansainväliset turvapaikanhakijoita koskevat sopimukset saatettaisiin laatia nykypäivänä erilaisiksi kuin voimassaolevat vuosikymmeniä vanhat sopimukset. Niinistö viittasi siihen, että sopimusten allekirjoittamisen aikaan ei osattu aavistaa, että Eurooppaa kohtaisi nykyisen kaltainen turvapaikanhakijoiden määrä.

– Olisiko Suomen jo aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta, koska sitä ei ole tarkoitettu kymmeniin- tai satoihintuhansiin maahantulijoihin sovellettavaksi? Huhtasaari kysyy.

Olisiko Suomen jo aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta?

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.)

Soini ei kannata

Jo aiemmin perussuomalaisten maahanmuuttovastaista siipeä edustava Huhtasaari on vaatinut muun muassa Suomen rajojen sulkemista ja turvapaikanhakijoiden tulon pysäyttämistä keinolla millä hyvänsä.

Huhtasaari korostaa presidentti Niinistön sanoneen, että "jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita". Huhtasaari tuo esille myös Niinistön toteamuksen, että asylum-sanan sanominen Suomen rajalla tuo automaattisesti mahdollisuuden päästä turvapaikanhakijaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on presidentti Niinistön puheen jälkeen todennut, että Suomi ei ole irtautumassa kansainvälisistä sopimuksista.