Väyrysen ratkaisu hämmentää puoluetta: "Ei kunniapuheenjohtajan arvon mukaista käytöstä"

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen ilmoitus perustaa uusi puolue oli järkytys monelle keskustalaiselle. Puolueen Keski-Suomen piirin johto katsoo, ettei menettely sovi kunniapuheenjohtajalle.

politiikka
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen piti tiedotustilaisuuden Helsingissä perjantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Euroedustaja ja keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen aiheutti ilmoituksellaan pienen sokin myös puolueen Keski-Suomen piirissä.

– Kyllähän se jonkinlainen järkytys oli - Paavon ja hänen toimintatapansa tuntien. Ensireaktioni oli, että matto vedetään jalkojen alta, piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen luonnehtii.

Piirin johto pitää Väyrysen menettelyä epäsopivana.

– Ei tämä kunniapuheenjohtajan arvon mukaista käytöstä ole. Varmaankin hän on menettänyt kunnian joidenkin keskustalaisten silmissä, Maukonen-Kärkkäinen linjaa.

Toiminnanjohtaja arvioi, että kyseessä on Väyrysen tapa kritisoida keskustan johtoa.

– Paavon toimintahan on aina perustunut siihen, että hän kulkee omia polkujaan, ja siihen nähden ilmoitus oli aivan linjassa. Ja täähän oli jatkumoa sille, että hän ilmoitti pari viikkoa sitten jättävänsä tehtävät puolue-elimissä. Tämä on ehkä hänen tapansa osoittaa kritiikkiä.

"Rivit pysyvät"

Toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen ei usko Väyrys-kohun suuremmin nakertavan keskustan rivejä.

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen.
Pauliina Maukonen-Kärkkäinen.Keskustanaiset

– Yleensä Paavon kannattajakunta on herkästi reagoivaa väkeä. He ottavat herkällä kädellä yhteyttä piiritoimistoon. Tähän mennessä on tullut tasan kaksi soittoa asiasta, hän valottaa.

Vaikka Väyrysen toiminta hämmentää, keskusta ei aio kääntää hänelle selkäänsä.

– Kyllä ovi on Paavolle auki ainakin minun näkökulmastani takaisin päin, jos hän niin päättää, toiminnanjohtaja Maukonen-Kärkkäinen toteaa.

– Sitä paitsi, Väyrynen on ilmeisesti perustamassa enemmänkin kriittistä teemayhdistystä kuin puoluetta. Tällaisia on keskustan löyhään yhteyteen perustettu aiemminkin.

Piirin johdossa myös arvostetaan Väyrysen visionäärin kykyjä.

– Paavolla on maaginen kyky katsoa tulevaisuuteen. Politiikkahan on menossa tämmöisiin löyhästi sitoutuneisiin yhdistyksiin monessa Euroopan maassa. Ehkä tämä on linjassa hänen ajattelunsa kanssa, Maukonen-Kärkkäinen pohtii.

Maukonen-Kärkkäinen muistuttaa, että Väyrynen on myös taitava viestijä. Kohu osuu sopivasti hänen uuden kirjansa julkistamissaumaan.

Toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäistä jututti Heli Kaski