Kun 170-neliöisestä talosta muuttaa sataan neliöön, on turhasta pakko luopua

Borgit muuttivat reilu vuosi sitten pienempään omakotitaloon. Kun tilat lähes puolittuvat, oli tavarastakin luovuttava reippaalla kädellä. He tekivät kaikkiaan parikymmentä reissua hyötykäyttöasemalle. Uudessa talossa neliöitä on juuri sopivasti kolmelle ihmiselle kunhan muistaa, ettei turhaa tavaraa hamstrata.

Kotimaa
Borgin perhe olohuoneessa katsomassa televisiota.
Ingmar, Oskar ja Raili Borg sekä kohta 12-vuotias Nella-koira viihtyvät uudessa kodissaan.Juha Kemppainen / Yle

Ingmar ja Raili Borg muuttivat pienempään omakotitaloon noin vuosi sitten. Sysäyksen takana oli se melko tavallinen tarina.

– Lapset muuttivat pois kotoa, ja jäimme vaimon ja nuorimmaisen pojan kanssa kolmestaan. Silloin heräsi ajatus, että talo on meille turhan iso. Ruvettiin miettimään, jos myytäisiin se ja rakennettaisiin pienempi. Siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Ingmar Borg.

Edellisessä talossa perheellä oli kahdessa kerroksessa 170 neliötä ja sen lisäksi autotalli.

Silloin heräsi ajatus, että talo on meille turhan iso. Ruvettiin miettimään, jos myytäisiin se ja rakennettaisiin pienempi.

Ingmar Borg

– Siinä oli paljon turhia neliöitä, ja vaimon mielestä varsinkin siivouspäivinä siinä oli liikaa siivottavaakin.

Kustannukset putosivat puoleen

Muutto lähes puolta pienempään taloon vaati tavaran läpikäymistä ja turhasta luopumista.

– Hyötykäyttöasemalla käytiin useamman kerran viemässä sellaista, mitä oli vuosien aikana kerätty varastoon. Tosi paljon vietiin tavaraa, nauraa Raili. Ingmar jatkaa:

– Nyt otettiin uudessa talossa uudenlainen tyyli: viedään sitä mukaa pois turhaa krääsää, kun sitä kertyy. Ei enää kerätä sitä.

Pienemmän omakotitalon kylkiäisinä tulivat myös huokeammat asumiskustannukset.

– Voi karkeasti sanoa, että lämmityskustannukset puolittuivat, kun laitettiin pienempi ja uusi talo. Lisäksi tässä on varaava takka, joka on ahkerassa käytössä talvisin. Silläkin pystyy vaikuttamaan kustannuksiin, Ingmar sanoo.

Kaikki, mitä tarvitsee – paitsi autotalli

Noin vuosi sitten perhe muutti 104-neliöiseen taloon. Tila on riittänyt hyvin, vaikka yhtä asiaa perheen poika Oskar on jäänyt kaipaamaan, innokas autoharrastaja kun on.

– Oman huoneen koolla ei ole niin väliä, mutta kun edellisessä talossa oli autotalli ja täällä sitä ei ole. Olin aina autotallissa; sisällä käytiin vain syömässä ja nukkumassa. Minusta autotalli on tärkeintä talossa! Muulla ei ole väliä kunhan vain on autotalli, Oskar nauraa.

Isä Ingmar ei autotallia lupaa, koska tontin rakennusoikeus on jo käytetty. Jonkinlainen autokatos on kuitenkin suunnitelmissa.