Assange vaatii vapautusta: "Britannian ja Ruotsin tehtävä on saattaa YK-paneelin päätös voimaan"

Julian Assangen asianajaja sanoo työryhmän kannanoton osoittavan, että hänen päämiehensä on kärsinyt henkisestä kidutuksesta.

Ulkomaat
Julian Assange piti lehdistötilaisuuden videon välityksellä 5. helmikuuta.
Julian Assange piti lehdistötilaisuuden videon välityksellä 5. helmikuuta.Will Oliver / EPA

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange sanoo YK:n työryhmän kannanoton merkitsevän, että Britannian ja Ruotsin tulee päästää hänet vapaaksi.

– Saimme tänään todella merkittävän voiton, joka on tuonut hymyn kasvoilleni, Assange sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

YK:n laittomia pidätyksiä tutkiva työryhmä katsoi perjantaina julkaistussa kannanotossaan, että Assange on laittoman vapaudenriiston uhri.

Assangen mukaan Britannia ja Ruotsi eivät voi valittaa YK:n päätöksestä, ja niiden tehtävä on nyt saattaa se voimaan.

Paneelin päätökset eivät ole laillisesti sitovia

Paneelin päätökset ovat suosituksia, eivät laillisesti sitovia. Britannian ulkoministeri Philip Hammond on jo sanonut, että hän ei hyväksy paneelin päätöstä ja pitää sitä naurettavana.

Assangen mukaan Hammondin kommentit ovat ulkoministerin arvon alapuolella.

– Tämä on vakavasti otettava päätös.

Myös Ruotsi on ilmoittanut, että kannanotolla ei ole Ruotsin lain mukaan merkitystä.

Assange puhui toimittajille videoyhteyden kautta Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä, jossa hän on asunut vuodesta 2012 lähtien. Hän pakoilee luovutusta Ruotsiin, missä häntä epäillään seksuaalirikoksista.

Asianajaja: Henkistä kidutusta

Assangen asianajajan mukaan YK:n työryhmän päätöksestä käy ilmi, että hänen päämiehensä on joutunut henkisen kidutuksen uhriksi. Melinda Taylorin mukaan Assangea on tarkkailtu avoimesti ja salaa vuorokauden ympäri.

Assange on sanonut pelkäävänsä, että Ruotsin viranomaiset luovuttaisivat hänet edelleen Yhdysvaltoihin, missä hän voisi joutua tuomiolle salaisten asiakirjojen julkaisemisesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters