Koululaiset keräsivät tuikkuja 32 alumiiniveneen tarpeisiin – Tuikkujahdin voitto Hankasalmelle

Valtakunnallisen Tuikkujahdin on voittanut Niemisjärven koulu Hankasalmella. Niemisjärven ykkös- ja kakkosluokkalaiset keräsivät 4 105 tuikkua per oppilas. Koko Suomessa tuikkukuoria palautui kierrätykseen yhteensä yli 4,8 miljoonaa. Kerätystä alumiinimäärästä voi valmistaa 320 000 limsatölkkiä tai 32 alumiinivenettä.

Kotimaa
Koululaiset keräsivät Tuikkujahdissa yhteensä yli 4, 8 miljoonaa alumiinista tuikkukuorta.
Koululaiset keräsivät Tuikkujahdissa yhteensä yli 4, 8 miljoonaa alumiinista tuikkukuorta.Tuikkujahti

Koko Suomessa metallisia tuikkukuoria keräsi yhteensä 486 koululuokkaa ja liki 9 400 oppilasta. Koululuokat keräsivät tuikkuja marraskuun alusta tammikuun loppuun. Tuikkujahdin järjestivät 13 kunnallista jäteyhtiötä sekä Jyväskylän seudulla alueen kunnat ja jäteyhtiö. Jyväskylän seudulla keräyssaalis oli liki puoli miljoonaa alumiinista kuorta.

Toiseksi eniten tuikkuja keräsi Lukkarin koulun 3 B –luokka Kittilässä Lapin jätehuolto kuntayhtymä Lapecon alueella. Kerästulos oli 3 868 tuikkua per oppilas.

Kolmanneksi ylsi Lylykosken koulun 0. – 5. luokkalaiset Ilomantsissa Puhas Oy:n toimialueella. Keräyssaalis oli 3 753 tuikkua per oppilas.

Suomen suurin kynttilätehdas Havi valmistaa vuodessa sata miljoonaa tuikkua.
Suomen suurin kynttilätehdas Havi valmistaa vuodessa sata miljoonaa tuikkua.Jarkko Haarla

Idea napattiin Ruotsista

Tuikkukuorien keräyskilpailun idea on lähtöisin Ruotsista. Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist järjesti Suomen ensimmäisen tuikkujahdin talvella 2007/2008. Siitä lähtien jahtia on järjestetty ympäri Suomea usean tahon toimesta.

Tuikkukuoret ovat suurina määrinä arvokasta metallituotteiden uusioraaka-ainetta. Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä ja alumiinin kierrätyksellä säästetään myös energiaa.

Kouluilta tuikkukuoret noudetaan helmikuun aikana uusiokäyttöön. Yksi tuikkukuori painaa noin gramman, joten esimerkiksi Jyväskylän seudun tuikkusaalis tarkoittaa yli 450 kiloa alumiinia. Määrästä voitaisiin valmistaa esimerkiksi alumiinivene tai noin 30 000 metallista juomatölkkiä.

Tuikkuasetelma
Tuikut luovat tunnelmaa etenkin pimeänä vuodenaikana.Tuikkujahti

Leikkimielinen kisailu innostaa lapsia

Tuikkujahdin tavoitteena on herätellä koululaisia ja perheitä tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan. Jahti on leikkimielinen ja sen tarkoitus on lisätä myös luokkien yhteishenkeä, missä onkin onnistuttu opettajilta saadun positiivisen palautteen perusteella.

Järjestäjät palkitsevat omalla alueellaan parhaiten menestyneet luokat raha-, tavara- tai elämyspalkinnoilla. Esimerkiksi Jyvässeudulla jokaisen kunnan voittajaluokka saa toiminnallisen päivän valitsemassaan kohteessa. Vaihtoehtoina ovat muun muassa laskettelu, kylpyläkäynti, keilaus tai elokuvissa käynti.

Jahtiin osallistuneelle luokalle annetaan muistoksi diplomi sekä koululaiselle pieni jahtilahja.

9 400 koululaista osallistui Tuikkujahtiin.
9 400 koululaista osallistui Tuikkujahtiin.Tuikkujahti