Hauki, ahven vai muikku – mikä on paras? Suomalaisten suosikkikalat selvitetään äänestyksessä

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on käynnistetty äänestys, jossa etsitään suomalaisten suosikkikaloja. Kalataloustieteen professorin mukaan suomalaiset tuntevat tavalliset kalat, mutta iso joukko lajeja on suomalaisille hyvin tuntemattomia.

Kotimaa
Allas, jossa suuria kaloja ja Suomi 100 -juhlavuoden kyltti.
Akvaariotalo Maretarium selvittää äänestyksellä suomalaisten suosikkikalat Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi.Minna Heikura / Yle

Kotkassa sijaitseva akvaariotalo Maretarium on käynnistänyt äänestyksen suomalaisten suosikkikaloista. Suomalaisten suosikkikalat -äänestys on osa Suomi100 -juhlavuotta.

Valinnanvaraa suomalaisissa kalalajeissa riittää. Helsingin yliopistosta kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen kertoo, että kaikkiaan Suomessa on tavattu reilu sata lajia, joista osa on satunnaisvierailijoita rannikolla ja osa ihmisen tuomia, jotka eivät ole kotiutuneet suomalaisiin vesiin. Pysyviä ja vakituisia kalalajeja on Suomessa tarkalleen 72.

Suomalaisen kalaston voinnissa on Lehtosen mukaan todella suurta vaihtelua.

– Suurin osa lajeista voi ihan hyvin, mutta on myös kalalajeja, joiden katsotaan olevan uhanalaisia tai jopa äärimmäisen uhanalaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi saimaannieriä, järvilohi, meritaimen ja ankerias sekä vaellussiika.

Myös siinä on kovasti vaihtelua, miten suomalaiset tuntevat eri kalalajeja.

– Tavalliset kalat kuten hauki, ahven, särki ja kuha ovat aika hyvin tunnettuja, mutta sitten on iso joukko kaloja, mitä ei tunneta, Lehtonen toteaa.

Muikku on levinneisyydessään suomalaisin kala

Kalataloustieteen professori Hannu Lehtosen mukaan monenkaan kalan huono maine ja leima ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi hauki on kala, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä.

– Esimerkiksi särjestä sanotaan, että se on roskakala. Sata vuotta sitten se oli arvokala, jota siirrettiin vedestä toiseen. Hauesta on vaikka millaisia mielipiteitä, mutta ekosysteemissä se on avainlajeja, joka hoitaa saaliskalakantoja luonnonmukaisesti. Minusta ainakin hauki on myös aivan erinomaisen maukas kala.

Akvaariotalo Maretariumin äänestys suomalaisten suosikkikaloista jatkuu aina ensi vuoden marraskuulle saakka. Suosikkikala perusteluineen kirjataan äänestyslomakkeelle, joka tulee nähtäville Maretariumiin seinälle.

Seinä, jossa on äänestyslappuja.
Ensimmäiset ovat jo äänestäneet suosikkikalaansa. Ensimmäisen äänestyspäivän jälkeen piikkipaikkaa pitää ahven.Minna Heikura / Yle

Mitään erityisiä rajoitteita sille, miten oma suosikkikala valitaan, ei ole asetettu vaan jokainen valitsee oman suosikkikalan omasta näkökulmastaan.Toimitusjohtaja Sari Saukkosen mukaan Maretariumissa odotetaankin innolla, millaisia perusteita ihmisillä omille suosikeilleen on. Samalla saadaan vertailutietoa esimerkiksi siitä, miten suosikit eroavat vaikkapa alueittain.

Hannu Lehtonen uskoo, että suomalaisten suosikkikala äänestyksessä tulee aika paljon hajontaa.

– Suomalaisin kala on ehkä muikku, jos levinneisyyttä katsotaan. Esimerkiksi ruutana on pieni, sitkeä ja sisukas, kuten kolmipiikki ja kivisimppukin, mutta ne eivät varmaan saa ääniä. Muikku voi ääniä saadakin, Lehtonen pohtii.

– Saalismäärältään silakka on ylivoimainen Suomessa. Yleensä ihmiset arvostavat lohikaloja, kuhaa ja ahventa. Hauki saa varmasti myös runsaasti ääniä, Lehtonen uskoo.