Ylen kysely: Osa päättäjistä lyö jo hanskat tiskiin Puijon kehittämisessä

Osa valtuutetuista uskoo myös, että esimerkiksi Tahkon kehittäminen on saanut aikaan sen, ettei Puijo enää kiinnosta. "Mennään sinne, missä voidaan toimia", toteaa yksi valtuutetuista.

Puijon Pesis
Puijon metsää
Toni Pitkänen / Yle

Puijon alueen kehittäminen jakaa päättäjien mielipiteitä. Kuopion kaupunginvaltuutetuille tehty kysely osoitti, että päättäjät haluaisivat viedä Puijoa eteenpäin. Hidas toiminta kuitenkin ärsyttää. Erilaisia suunnitelmia on tehty paljon, mutta käytännössä Puijo on laahannut paikallaan.

Puijo-kysely toteutettiin helmikuun ensimmäisellä viikolla ja vastausaikaa oli pari päivää. Kokoomuksen valtuustoryhmä oli päättänyt jo helmikuun alussa, ennen Ylen kyselyä, tehdä valtuustoaloitteen Puijon kehittämisestä. Aloite jätetään valtuuston kokouksessa kevään aikana.

Yle Kuopio selvitti kaupunginvaltuutettujen mielipiteitä Puijon kehittämisestä helmikuun ensimmäisellä viikolla. Sähköpostikyselyyn vastasi 14 päättäjää eli viidennes valtuutetuista. Kaupunginvaltuustossa on yhteensä 65 jäsentä.

Kyselyyn vastasi seitsemän kokoomusvaltuutettua. Keskustan ja SDP:n valtuutetuista vastasi molemmista puolueista kolme ja Vihreistä tuli yksi vastaus. Perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuutetuista kukaan ei vastannut Puijo-kyselyyn.

Puhelimella tavoitettu vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Virtanen pitää Puijon nykysuunnitelmia hyvinä. Virtasen mielestä valtuutetun on parempi tehdä päätöksiä kuin osallistua eri kyselyihin.

Virtanen sanoo, että Kuopiossa on harrastettu arvuuttelemista Puijon suhteen vuosikymmeniä ja nyt olisi tekemisen paikka.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kimmo Kivelä kommentoi Puijon tilannetta erikseen pyydettäessä sähköpostiviestillä. Kivelän mukaan Puijoa on kehitettävä luontoa kunnioittaen ja Puijo on säilytettävä kaikkien kaupunkilaisten käytössä.

Urheilulaakso vaatii yksityistä rahaa

Kyselyyn vastanneet valtuutetut kaipaavat Puijon pesäpallo- ja hyppyrimäkien väliselle alueelle suunnitellun, niin kutsutun Urheilulaakson kehittämistä.

– Lähtökohtana alue pitäisi olla Suomen suurin lähiliikuntapaikka, sanoo kokoomuksen Jukka Savolainen.

Keskustan Hannu Kananen kaipaa Puijolle lumikouruja, erilaisia hyppyreitä tai luistelulle rinnettä.

Vihreiden Harri Auvinen toivoo yhteistyökumppaneita Urheilulaakson hankkeiden toteuttajiksi. Auvisen mielestä kaupungin ei pidä olla varsinainen investori.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen valtuutettu Pekka Kantanen pitää Urheilulaakson ensimmäisenä asiana sisäpalloiluhallia. Kantanen muistuttaa Kuopion talouden tasapainottamisen vaikuttavan Puijo-päätöksiinkin.

–Tuskin kukaan haluaa, että Puijoa pitäisi kehittää velkarahalla. Kaupungin sisällä pitää käydä keskustelua resurssien jaosta ja priorisoinnista.

Keskustan Antti Kivelä kaipaa säännöllistä bussiyhteyttä torilta Puijolle. Kivelän mielestä Puijon lakialuetta on siistittävä ja näköaloja avattava.

– Kaupungin tulisi liittää Urheilulaakso olennaisena osana Kuopio-Tahko-brändiin kuuluvana aktiivista ja luonnonläheistä elämää edistävänä alueena.

SDP:n Markku Kiljanderin mielestä kiireellisin asia Urheilulaakson puolella olisi toimivan hissin rakentaminen Puijon laelle. Kiljanderin mielestä kaupungin olisi aktiivisesti kartoitettava, olisiko hotellille löydettävissä toteuttajaa.

Kokoomuksen Veikko Tiihonen visioi Puijon laelle uutta tornia ja viiden tähden hotellia, luontoarvot ja arkkitehtoriset seikat huomioiden. Tiihosen mielestä Puijosta on tehtävä kaupunkilaisia palveleva lähiliikuntapaikka ja laaksoon voisi harkita myös uimahallia.

SDP:n Irja Sokan mielestä toimivan kokonaisuuden kannalta Urheilulaaksoon tarvitaan monitoimiareena ja hotelli.

Lisää hiihtolatuja ja hotelli?

Myös hiihtolatujen parantaminen Puijolla saa kannatusta. Kokoomuksen Ilkka Raninen haluaisi pikaisesti helpon hiihtoladun stadionilta Antikkalaan. Ranisen mielestä myös hissiyhteyttä lakialueelle pitäisi pohtia.

Myös Kokoomuksen Taisto Toppinen vaatii reitistöjen parantamista. Toppisen mielestä luonnonsuojelijat ovat tuhonneet yrittämisen edellytykset Puijolla.

– Huonot puut pitää poistaa, ettei alue ole vaarallinen. Myös helppo, Puijoa kiertävä, latu on toteutettava luonnosta välittämättä. Nyt epämääräiset norot ovat etusijalla, tolkutonta arvovalintaa, sanoo Toppinen.

SDP:n Jaakko Kosunen toivoo Urheilulaakson laajaa kehittämistä. Puijon tärkeimpänä arvona hän painottaa luontoa.

– Urheilulaaksoon esimerkiksi tekojäärataa, maauimalaa ja alamäkiluistelua ja hissiyhteys laelle, Kosunen luettelee.

Keskustan Veijo Karkkonen kaipaa kaupungilta aktiivista roolia Urheilulaakson yleissuunnitelman toteuttamisessa. Karkkosen mielestä monitoimiareena ja hotelli on toteuttava ensimmäisinä tällä vuosikymmenellä.

Kokoomuksen Eero Wetzell painottaa Urheilulaakson ympäristön merkitystä.

– Toiveeni on, että laaksosta saataisiin niin houkutteleva, että sinne löytyisi hotellille rakentaja. Ja se ottaisi hoitaakseen myös Puijon majan ja tornin. Urheilulaakson ilmeessä on paljon korjattavaa. Palloilukentät kuntoon ja talveksi vaikkapa luistinrata.

Kyselyyn vastanneista valtuutetuista lähes kaikki kannattavat monitoimiareenan ja hotellin rakentamista Puijon Urheilulaaksoon. Ei-kannalla oli ainoastaan keskustan Hannu Kananen.

– Olisiko niin sanottu Kuntolaakso uimahallin ja jäähallin yhteydessä parempi paikka monitoimiareenalle ja mahdollinen hotellikin sinne, miettii Kananen.

Antikkalan laskettelurinteen tulevaisuus jakaa päättäjien mielipiteet. Osa vastaajista kannattaa laskettelun säilyttämistä, mutta joidenkin mielestä laskettelulla ei ole tulevaisuutta Antikkalassa.

– Alaosan Antikkalasta voisi käyttää asuntoalueeksi ja muutoin saa metsittyä, sanoo kokoomuksen Taisto Toppinen.

– Antikkala on vaikea kysymys. Lapsiperheille se on ollut hyvä talviliikuntapaikka, mutta suurta väkimäärää ei ole rinteessä ollut. Yksi vaihtoehto on metsittää rinne, miettii keskustan Antti Kivelä.

– Antikkalaan tulisi avata toinen rinne ja myös kumparelaskijoille oma rata sekä lumikouru, sanoo SDP:n Markku Kiljander.

Löytyykö yhteistä näkemystä?

Vihreiden Harri Auvisen mielestä Puijon jatkosuunnittelussa pitää selvittää funikulaarin eli kiskoköysiradan toteuttamismahdollisuudet ja tehdä uskottava kustannusvertailu.

Päättäjien vastauksista nousee esille se, että osa on täysin turhautunut Puijo-päätöksiin ja katseet kohdistuvat Tahkolle.

Kokoomuksen Veikko Tiihonen arvioi, että jos Tahkovuori olisi kuulunut Kuopioon alun perin, sielläkään ei olisi nyt yhtään mitään.

– Annetaan Puijon pääasiassa olla nykyisellään, koska yhteistä järkevää tahtotilaa ei löydy Urheilulaaksoa lukuun ottamatta. Mennään sinne, missä voidaan toimia, esimerkiksi Tahkolle, sanoo kokoomuksen Taisto Toppinen.

Keskustan Antti Kivelä muistuttaa, että Puijo on tärkeä osa kuopiolaista sydäntä.

– Sydämen pitää sykkiä!

Kokoomuksen Sari Raassina on yhä harmissaan siitä, että Antikkalan golfkentän laajennushanketta ei saatu eteenpäin muutama vuosi sitten. Laajentaminen kaatui Kuopion kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2012 äänin 37-28.

– Suhtaudun skeptisesti siihen, että päätöksiä jatkossakaan Puijon osalta saataisiin aikaan, arvioi Raassina.

– Luonnonsuojelullinen elementti korostuu liikaa keskustelussa ja se osaltaan estää Puijon järkevän kehittämisen, sanoo SDP:n Markku Kiljander.

Kokoomuksen Jukka Savolainen muistuttaa, että luonnonsuojelu, ihmisten liikkuminen ja yrittäjyys pystyvät kulkemaan erittäin hyvin käsi kädessä. Savolainen nostaa esimerkiksi Kuusamon Karhunkierroksen.

Savolainen kummastelee, että tykkylumen hiihtoladuille kaatamia leppärankoja ei voinut katkaista viime talvena.

Keskustan Hannu Kanasen mukaan Puijon saaminen vetovoimaiseksi on haasteellista.

– Pelkän laskettelun ja/tai luonnon avulla se ei erotu. Pelkään, että Puijon kulta-ajat on takanapäin.

Puijon kehittämisessä tarvitaan valtuustossa yhteistä näkemystä. Jos kaikki vetävät eri suuntiin mikään ei taatusti etene. Yhteinen halu korostuu. Kokoomuksen Eero Wetzellin mielestä Puijolla on tilaa kaikille.

– Älä koskaan sano ei, ennen kuin olet oikeasti kuunnellut toista ja hakenut yhteistä näkökulmaa. Sitä juuri Puijo kaipaa.

SDP:n Irja Sokka kiteyttää osuvasti varsin monen kuopiolaisen mielipiteen.

– Puijoa pitää kehittää, nyt se on ollut pysähtyneessä olotilassa liian pitkään.