Jopa miljoonan lisälasku – Carunan hintaveivaus yllätti kunnatkin

Sähköverkkoyhtiö Carunan korotukset pöyristyttävät kunnissa, jotka ovat tottuneet vakaana pysyviin siirtomaksuihin. Kovat korotukset pakottavat kuntia miettimään energiatehokkuutta.

talous
Kuvassa voimalinjaa talvisessa maisemassa.
YLE Keski-Pohjanmaa

Verkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset iskevät pahasti säästöpaineiden alla painiviin kuntiin.

Yritysten ohella kunnat ovat maan suurimpia sähkönkäyttäjiä.Yle Uutisten keräämien tietojen mukaan Carunan ennätyskorotuksista tulee yksittäiselle kunnalle roima lisälasku.

Verkkoyhtiöt ovat alueellaan ainoita sähkön toimittajia, ja Caruna välittää sähköä noin 80 kunnan alueella Uudenmaan ja Varsinais-Suomen lisäksi myös Satakunnassa, Joensuun seudulla, Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Carunan kunta-asiakkaat maksavat yhteensä kymmenkunta miljoonaa euroa lisää sähköstään. Muut verkkoyhtiöt ovat pitäneet hintansa entisellään tai korottaneet melko maltillisesti hintoja, joten niiden vaikutusta ei ole huomioitu lisälaskussa.

Suurin yksittäinen lisälasku verkkomaksuista paukahtaa Espoolle, joka on yksi suurimmista Carunan asiakkaista. Espoossa maksetaan alustavan arvion mukaan miljoona euroa lisää sähköstä vuodessa.

Caruna kerää sata miljoonaa euroa

Totta kai hirvittää, kun meillä on kymmeniä kiinteistöjä, katuvalot ja muut. Samalla meillä on kovat säästötoimet menossa kunnassa.

Harri Virtanen

Maaliskuun alusta alkaen kunnat maksavat Carunalle helposti satatuhatta euroa enemmän kuin viime vuosina.

– Totta kai hirvittää, kun meillä on kymmeniä kiinteistöjä, katuvalot ja muut. Samalla meillä on kovat säästötoimet menossa kunnassa. Kyllä tämä on haasteellista, päivittelee tekninen johtaja Harri Virtanen Kauhajoelta.

Caruna kertoo keräävänsä verkkomaksujen korotuksilla yhteensä noin sata miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan he investoivat useamman vuoden ajan sähköverkkoon eri puolilla maata. Yhtiön mukaan huonokuntoiset linjat tarvitsevat uusimista erityisesti harvemmin asutuilla alueilla.

Verkon parannukset saavat Kauhajoen tekniseltä johtajalta ymmärrystä vain osittain. Kunnassa ei ole kärsitty laajoista sähkökatkoista, joten kova kertakorotus olisi Virtasen mukaan pitänyt tasoittaa pidemmälle ajalle.

Tarkkoja laskelmia Kauhajoella ei ole tehty korotusten vaikutuksista, mutta varovaisen arvion mukaan 14 000 asukkaan kunnassa vuosikorotus on noin 60 000 euroa.

Tekninen johtaja pitää Carunan tapaa ilmoittaa korotuksista pöyristyttävänä. Kunnassa käydään yhtiön kanssa kyllä keskusteluja verkon rakentamisesta liittyen muun muassa korvauskysymyksiin, mutta ei näköjään sitten siirtohinnoista, Virtanen manaa.

Kunnissa totuttu vakaisiin hintoihin

Samon kuin muut kuluttajat, kunnat ovat tottuneet viime vuosien siirtohintojen vakauteen.

Toivottavasti nyt mitä isot edellä, pienet eivät tulisi perässä.

Kalevi Luoma

– Energiakustannuksia pidetään yleensä luonnonvakioina, se menee mikä menee. Näihin tietysti pitäisi kiinnittää huomiota, energiainsinööri Kalevi Luoma Kuntaliitosta muistuttaa.

Kuntaliitto kiinnitti toimintavarmuutta säätelevän sähkömarkkinalain valmistelun yhteydessä huomiota mahdollisiin isoihinkin hinnankorotuksiin. He olivat huolissaan etenkin pienten maaseutuyhtiöiden mahdollisuuksiin uusia sähkölinjoja.

– Toivottavasti nyt mitä isot edellä, pienet eivät tulisi perässä, Luoma viittaa verkkoyhtiö Carunan kymmenien prosenttien kertakorotuksiin.

Paine miettiä energiaa ja säästöjä

Kovat korotukset pakottavat kunnat miettimään keinoja tehostaa energian käyttöä ja hakemaan säästöjä. Kunnissa ei energiainsinööri Luoman mukaan ole voitu varautua korotuksiin.

– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Kalevi Luoma riimittelee.

Kunnat käyttävät koko maan sähköstä esimerkiksi valaistukseen, kouluihin ja sairaaloihin muutaman prosentin. Kuntien sähkönkulutuksessa on suuria eroja. Pienen helpotuksen kuntienkin arkeen tuo se, että itse sähkön markkinahinta on tällä hetkellä alhaalla.

Sähkön kokonaishinnasta varsinainen sähkön hinta, siirtomaksu ja verot muodostavat kukin noin kolmanneksen osuuden. Kunnat ja muut kuluttajat voivat vaikuttaa eniten kulutukseen. Kulutuksella on pienempi vaikutus siirtohintoihin.