Kuluttaja-asiamies Carunasta: Olisi pitänyt hivuttaa hintaa vähitellen

– Tämä on kohtuuton kertakorotus, sanoo kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. Carunan johto tapasi kuluttaja-asiamiehen perjantaina iltapäivällä.

talous
Sähkönsiirrosta vastaavan energiayhtiö Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen (vas.) ja kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen tapasivat Kilpailu- ja kuluttajavirastossa Helsingissä 5. helmikuuta.
Sähkönsiirrosta vastaavan energiayhtiö Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen (vas.) ja kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen tapasivat Kilpailu- ja kuluttajavirastossa Helsingissä 5. helmikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kuluttajavirasto ei vielä perjantaina tehnyt Caruna-asiassa ratkaisua mahdollisista jatkotoimista kuten ryhmävalituksesta tai ryhmäkanteesta. Yhtiön johto ei tapaamisen jälkeen suostunut kommentoimaan, voiko Caruna vielä muuttaa päätöstään hinnankorotuksista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi Caruna-neuvotteluista perjantaina erittäin niukkasanaisen tiedotteen.

– Kuluttaja-asiamies ja Caruna neuvottelivat tänään sähkön siirtohinnan korotuksista. Neuvotteluja jatketaan viikolla 7, kuuluu tiedote kokonaisuudessaan.

Kuluttaja-asiamies pitää korotuksia kohtuuttomina kuluttajansuojan näkökulmasta. Kohtuullisena kertakorotuksena on pidetty enintään 10–15 prosenttia, ja tämä ylittyy Carunan tapauksessa selvästi.

– Tämä on kohtuuton kertakorotus, sanoo kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Ylelle.

– Tietysti olisi pitänyt ottaa sellainen asia huomioon ja tehdä korotukset sillä tavalla, että ne ovat kuluttajan kannalta kohtuullisen suuria.

Kuluttaja-asiamies kutsui Carunan tällä viikolla neuvotteluun sähkön siirtohintakysymyksestä.

Caruna on pahoitellut siirtohintojen korotuksen aiheuttamaa mielipahaa, mutta ei peräänny korotuksista. Yhtiö antaa ymmärtää, etteivät pienemmät korotukset esimerkiksi peräkkäisinä vuosina riittäisi.

– Meillä on hyvin iso investointiohjelma menossa, jossa toimitamme 650 000 suomalaiselle kotitaloudelle sellaista verkkoa kuin yhteiskunta haluaa, toimitusjohtaja Ari Koponen kommentoi Ylelle silminnähden harmistuneena.

– Jokainen ymmärtää, että meidän on toimittava nyt, koska investointimäärä on niin suuri.

Koponen ei kuitenkaan suoraan halua vastata kysymykseen, onko Carunan pakko tehdä isot kertakorotukset.

Sähkönsiirtoverkon investointiohjelma on pitkä – valmista pitäisi olla vuonna 2028. Riittävätkö nyt ilmoitetut korotukset?

– Meillä ei ole minkäänlaisia muita hinnankorotussuunnitelmia, Koponen sanoo.