1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja presidentin puheesta: "hän on nyt Hommaforumissa sankari"

Tuomiojan mukaan päättäjien täytyy tehdä koko ajan ehdottoman selväksi, että todellisten, hädänalaisten pakolaisten vastuunalaista hoitamista ei olla kyseenalaistamassa.

Politiikan avokonttori.
Riikka Uosukaisen haastateltavana entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.).

Entisen ulkoministerin, kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä presidentti Sauli Niinistö käsitteli eduskunnan avajaispuheessaan oikeaa ongelmaa. 

– Siitä ei ole epäilystäkään, mutta hän antoi sellaisen kuvan, että hän nyt tuolla Hommaforumissa on sankari. En tietenkään usko, että hän sitä tarkoitti, mutta se mikä jäi sanomatta johti nyt tämmöiseen.

Ylen Politiikan avokonttori -verkkolähetyksessä vieraillut Tuomioja arvioi presidentin puheen aiheuttamaa jälkikohua ja hämmennystä. Tuomiojan mukaan päättäjien täytyy tehdä koko ajan ehdottoman selväksi, että todellisten, hädänalaisten pakolaisten vastuunalaista hoitamista ei olla kyseenalaistamassa.

– Eikä myöskään tällä verukkeella, että meillä kiistämättä on ongelmia voi hyväksyä mitään vihapuhetta, joka johtaa väkivaltatekoihin. Samana päivänä tätä [presidentin puhetta] tervehdittiiin polttopullohyökkäyksellä.

Tuomioja arvosteli viime elokuussa suurlähettiläspäivillä hallitusta siitä, että se on asemoimassa Suomea maaksi, jossa vihapuhe ja vihateot ovat hyväksyttyä arkipäivää.

Hän sanoo olevansa huolestunut siitä, ettei hallituspuolueiden johto ole puuttunut riittävän selvästi sosiaalisen median räikeään ja uhkaavaan kielenkäyttöön.

"Itäraja-neuvotteluja ei hoideta Brysselin kautta"

Suomen linja suhteessa muihin Euroopan maihin jäi sekin Tuomiojan mielstä Niinistön puheessa hieman epäselväksi.

– Olisin toivonut, että vielä selvemmin olisi tullut esiin se, että tämä rajat kiinni -ajattelu olisi tuhoisaa kaikille meidän tärkeinä pitämille asioille.

Hallituksen eri ministerien itärajasta käymiä neuvotteluja Venäjän johdon kanssa Tuomioja kehuu. Hänen mielestään on varauduttava siihen, että itärajan kautta voi tulla pakolaisia, kuten somalit tulivat valtaosin.

– Minusta Suomi yrittää ihan oikeaa asiaa. Emme ole irrottautumassa mistään yhteisestä eurooppalaisesta politiikasta. Ei näitä asioita hoideta Brysselin kautta - ne pitää suoraan hoitaa Venäjän kanssa.

"En sulje pois puolustusliittoa Ruotsin kanssa"

Turvallisuutta koskevat kysymykset tulevat vuoden mittaan kansanedustajien eteen monella tapaa. Valmisteilla on kolme selontekoa: ulko- ja turvallisuuspoliittinen, puolustuspoliittinen ja sisäisen turvallisuuden selonteko. Tuomioja istuu eduskunnan seurantaryhmässä, jossa kaikki puolueet ovat edustettuina. Mittavasta valmistelusta ja muuttuvasta ympäristöstä huolimatta Tuomioja ei usko, että Suomen peruslinjauksiin tulee mitään muutoksia.

Syvenevä yhteistyö Ruotsin kanssa on Tuomiojan mielestä molempien maiden puolustuksen uskottavuutta ja kustannustehokkuutta palveleva asia. Se voi edellyttää maiden välisiä puolustuspoliittisia sopimuksia.

– Se ei tähtää siihen, että tehtäisiin kahdenvälistä puolustusliittoa. En itseasiassa sulje sellaista mahdollisuutta pois, jos se viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden kuluttua näyttäisi mahdolliselta.

Kysymys presidenttiehdokkuudesta saa Tuomiojan silminnähden kiusaantumaan. Hän ei aio olla “niissä kisoissa” mukana, mutta sanoo olevansa yllättänyt, jos Väyrynen ei olisi.