1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musikaalitähti tuohtuu kysymyksistä perheen ja uran yhdistämisestä: "Vanhanaikaista"

Maria Ylipää tunnistaa väsymisensä siitä, että innostus lopahtaa. Neljän vuoden musikaaliurakka Kristina från Duvemåla oli loppumetreillä raskas, vaikka näyttelijä onkin intohimoammatissaan.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Maria Ylipää on ollut neljä viime vuotta samassa roolissa kolmessa eri kaupungissa suositussa Svenska Teaternin musikaalissa Kristina från Duvemåla. Viimeksi musikaali vei Ylipään perheen Tukholmaan, missä perhe asuu vielä kevään ajan, vaikka musikaalin viimeiset näytökset on jo nähty.

– Loppumetreillä alkoi perusstressitaso olla arjessa aika korkealla. Viime vuodet ovat olleet ihan kauheita. Työajat teatterissa ovat suoraan sanoen kurjat ainakin pienten lasten kanssa, kun on aamut ja illat pois kotoa ja lisäksi äänenhuollon vuoksi on nukuttava paljon, Maria Ylipää kertoo.

– Musikaalin viimeiset metrit olivat henkisesti ja fyysisesti raskaat, ja menin ne viimeisillä voimillani.

Maria Ylipää ja Robert Noack Kristina från Duvemåla -musikaalissa vuonna 2012. Kuva: Cata Portin

Hän sanoo olevansa todella onnellinen monipuolisista työmahdollisuuksistaan, ja pitää suurta musikaaliroolia "kerran elämässä" -tilaisuutena, vaikka se veronsa vaatiikin.

– Glamour on kaukana musiikkityöläisen arjesta. Oman työvälineen, äänen ja kropan, pitäminen kunnossa vaatii paljon, myös perheeltä ja mieheltä. Meillä on ollut au pair apuna, koska palapeli kotona on saatava toimimaan.

Kroppa kertoo, kun väsähtää

Maria Ylipää sanoo, että kroppa kertoo silloin kun menee liian kovaa ja tekemistä on liikaa.

– Pari kertaa on tullut väsymisiä. Teatterikoulun aikoihin tein myös paljon töitä, ja tuli tunne, että haluan jotain muuta kuin pelkkää itseni ympärillä pyörimistä. Tuli vahva tarve perustaa oma perhe, saada jotain, joka pitää jalat maassa, ja saada oma vahva elämä.

Ei kai tuollaisia kysellä miesnäyttelijöiltä tai -poliitikoilta?

Maria Ylipää

– Tunnistan väsymisen siitä, ettei jaksa enää innostua tai se lopahtaa. Sitä miettii, että miksi olen täällä eikä pysty antaa itsestään – ei vaan riitä loppuun asti. Ja lavalla se on juuri sitä, että antaa itsestään. Nyt onkin aika kerätä sitä jotain täytettä itseensä, että pystyy taas antamaan täysillä, Ylipää pohtii.

Hän sanoo, että musiikin kanssa työskentely on hänen intohimonsa, ja ellei se sytytä, niin otettava paussi.

– Ei siitä silloin kukaan muukaan mitään saa!

Perhe-elämä on yhteistyötä

Suhde aikaan tai kiireeseen ei juuri muutu, vaikka Maria Ylipää nyt herääkin yhdessä lasten kanssa arkipuuhiin.

– Haluan olla läsnä ja mukana paikan päällä pyörittämässä arkipalettia. Tosin minulla on luontaisesti paljon energiaa, enkä ole mikään laakereilla lepäilijä. Täytyy päästä liikkumaan, koska siitä myös saan energiaa. Olen pienestä pitäen tottunut treenaamaan, ja kroppani voi hyvin kun pääsen hikoilemaan ja käyttämään sitä.

Tunnistan väsymisen siitä, ettei jaksa enää innostua tai se lopahtaa.

Maria Ylipää

– Fyysinen työ lavalla sopiikin minulle oikein hyvin, ja pysyn samalla rauhallisempana kotonakin, hän nauraa.

Ylipää sanoo, että hän tuohtuu toimittajille, jotka kyselevät kuinka hän yhdistää perhe-elämän ja uran.

– Samalla tavalla kuin miehetkin! Ei kai tuollaisia kysellä miesnäyttelijöiltä tai -poliitikoilta? On vanhanaikaista ajatella noin. Minun ympärilläni on erilaista elämää kuin perinteiset roolimallit, joita julkisuudessakin jostain syystä pidetään yllä. Perhe-elämä on yhteistyötä, organisointia ja logistiikkaa. Itsekin täytyy ottaa vastuu siitä.

Maria Ylipää ja Samuli Edelmann pariskuntana elokuvassa Tappajan näköinen mies. Kuva: Jaana Rannikko

Maria Ylipää on viime vuosien aikana ollut paitsi musikaalitähti, niin tehnyt myös paluun Matti Röngän Viktor Kärppä -kirjoihin perustuvaan rooliin Kärpän puolisoksi Marjaksi.

– Tv-sarjan kuvaukset päättyivät puolenkymmentä vuotta sitten, mutta Marja sekä Marjan ja Viktorin suhde löytyivät helposti, vaikka aikaa olikin välissä.

– Itsekin olen aikuistunut vuosien aikana, ja on uskottavampaa, että Marjalla ja Viktorilla on jo pidempi parisuhde takana, kriisit ja suolainen tilanne perheen kesken. Sikäli nuo vuodet ovat tuoneet syvyyttä roolin tekemiseen, Ylipää sanoo.