Koe uusi yle.fi

Presidentti Niinistö selvensi puhettaan Ylelle: Huolena se, vastaavatko eri maiden toimenpiteet kansainvälistä oikeutta

Niinistö sanoo halunneensa nostaa asian pöydälle myös siksi, että nopeita toimenpiteitä vaativat kansalaiset ymmärtäisivät niiden olevan kansainvälisten sopimusten vastaisia.

Ulkomaat
Sauli Niinistö
Presidentti Niinistöä haastattelee Ylen Europpa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on selventänyt Ylelle valtiopäivien avajaisissa pitämäänsä puhetta (siirryt toiseen palveluun). Niinistön mukaan hän ei tarkoittanut, että Suomi jollakin tavalla rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

– Olen kantanut huolta siitä, että varsin monen eurooppalaisen hallituksen piiristä kerrotaan monenlaisista keinoista, joilla ryhdytään tätä ihmisvirtaa jollain tavalla supistamaan. Kukaan ei kuitenkaan samalla sano, että ovatko puheena olevat konstit täysin kansainvälisten sopimusten mukaisia, Niinistö sanoi Ylelle Wienin-vierailullaan.

– Jos ei Suomelle, niin kenelle sitten sopii esittää kysymys, että vastaavatko nämä kaikki esitetyt toimenpiteet kansainvälistä oikeutta vai ei.

Niinistö kertoo halunneensa puhua asiasta myös siksi, että nopeita toimenpiteitä vaativat kansalaiset ymmärtäisivät niiden olevan kansainvälisten sopimusten vastaisia.

"Hidastamista on pakko harrastaa"

Niinistö sanoi, että EU:n ulkoraja pitäisi saada hallintaan ja pyrkiä siihen, että hädässä olevia ihmisiä tuotaisiin EU-maihin järjestetyillä, turvallisilla kuljetuksilla.

– Silloin täytyy ymmärtää, että kaikki eivät varmasti kerralla pääse, eivätkä kaikki pääse varmasti saman vuoden aikanakaan. Siksi puhuin siitä, että tällaista hidastamista on pakko harrastaa – siinäkin voidaan esittää kysymysmerkkejä, onko se kansainvälisten sopimusten mukaista.

– Sitä voisi ainakin lieventää sillä tavalla, niin kuin nyt Syyria-konferenssissa, että yritetään auttaa oloja paikan päällä, etteivät ne olisi ainakaan aivan epäinhimilliset.

"Ei ollut käsitystä, että maailma menee tällaiseksi"

Niinistö kiisti sanoneensa Geneven pakolaissopimusta vanhentuneeksi.

– Olen vain todennut sen ilmiselvän faktan, että esimerkiksi Dublinin sopimus ja Schengenin sopimus on tehty sellaisissa olosuhteissa, joissa ei ollut minkäänlaista käsitystä, että maailma menee tällaiseksi.

Hänen mukaansa vastuu tilanteesta kuuluu EU:lle, jotta valtioille saataisiin samanlaiset vastuut ja kaikilla olisi suunnilleen sama käsitys siitä, mitä voidaan tehdä ja mitä ei.

Tällä hetkellä osa EU-maista ei Niinistön mukaan näe omaa vastuutaan pakolaisasioissa.