Aggressiivinen kerjääminen vähentynyt – majapaikat Itä-Euroopan romaneilla edelleen vähissä

Rekisteröimätön EU-kansalainen jää Suomessa monen palvelun ulkopuolelle ja saattaa joutua viettämään yönsä kadulla. Helsingin Hirundon päiväkeskuksesta kerrotaan, että yksityishenkilöt ovat viime kuukausina majoittaneet useita Itä-Euroopan romaneja.

Kotimaa
Nainen kerjäämässä kadulla lumisateessa.
Kerjäläinen Mannerheimintien varrella Helsingissä 8. tammikuuta 2016. Emmi Tulokas / Lehtikuva

Yksityishenkilöt ovat viime kuukausina majoittaneet Itä-Euroopasta tulleita romaneja Helsingissä. Näin kerrotaan romanien asioita hoitavasta Hirundon päiväkeskuksesta.

Päiväkeskuksen projektipäällikkö Noora Lindström arvioi majoitettujen määrän olevan 10–15 henkilöä. Tarkkoja tilastoja määristä ei ole.

– On myös yksityismajoitusta, joka ei ole mennyt meidän kautta. En osaa sanoa tarkkoja lukuja. Monet olisivat jääneet yöksi kylmään ilman yksityisten henkilöiden apua, kertoo Lindström.

Suomessa romanikerjäläisten on vaikeaa, ellei mahdotonta, saada hätämajoitusta. He viettävät öitään ulkosalla, autoissa ja julkisilla paikoilla. Myöskään terveyspalveluita ei ole heille tarjolla.

– Jos katsotaan mitä oikeuksia siirtolaisromaneilla on, niin ovathan he erittäin heikossa asemassa. He eivät pääse palveluiden piiriin ollenkaan ja samaan aikaan turvapaikan hakijoille tarjotaan minimipalvelut.

Lindström ei halua asettaa eri ryhmiä vastakkain, mutta painottaa rekisteröimättömien EU-kansalaisten olevan on heikossa asemassa.

– Tammikuussa kun oli erittäin kylmä, meidän oli aika vaikea sulkea ovet päivän päätteeksi, kun tiesi monen asiakkaan jäävän kadulle yöksi.

Poliisi: aggressiivinen kerjääminen vähentynyt

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin hälytys- ja valvontayksiköstä kertoo aggressiivisen kerjäämisen vähentyneen viime aikoina.

– Jonkun verran katukuvassa kerjäläisiä näkyy, aggressiivista kerjäämistä ei ole meille juurikaan ilmoitettu. Tilanne on tässä mielessä kohtuullisen rauhallinen.

Kujalan mukaan talvikausi on jonkin verran rauhallisempi kuin lämpimät vuodenajat.

– Tietysti tilannetta pitää seurata, kun tästä alkaa päivä pitenemään ja lämpenemään.

Ylikomisario Kujalan mukaan kansalaiset näyttävät tottuneen romanikerjäläisiin.

– Se ei enää ole samalla tavalla puheenaihe, kuin takavuosina asian ollessa uusi. Mutta kun tulee aggressiivisesta kerjäämisestä ilmoituksia poliisillle, niin toki me siihen puutumme.