Koe uusi yle.fi

Tuhannet syyrialaiset paenneet Aleppon taisteluita Turkin rajalle

Aleppon pohjoispuolella sijaitsevalla rajanylityspaikalla on jopa 20 000 ihmistä. Turkki lupaa auttaa siviilejä, mutta ei ole avannut rajaa. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaatii Venäjää keskeyttämään ilmaiskut Syyriassa.

Ulkomaat
Syyrian hallituksen panssarivaunuja Tal Jabinin kylässä Aleppon pohjoispuolella 3. helmikuuta.
Syyrian hallituksen panssarivaunuja Tal Jabinin kylässä Aleppon pohjoispuolella 3. helmikuuta.George Ourfalian / AFP

Tuhansia syyrialaisia pakeni perjantaina kiivaita taisteluita Turkin rajalle.

Turkki on luvannut kotinsa jättämään joutuneille siviileille humanitaarista apua kuten ruokaa ja suojaa, mutta ei ole sanonut, salliiko se heidän ylittää raja Turkin puolelle.

Ihmiset pakenevat Syyrian hallituksen joukkojen voimakasta hyökkäystä lähellä Aleppon kaupunkia. Venäjä on tukenut hallituksen joukkojen etenemistä kiihdyttämällä ilmaiskujaan Aleppon lähellä viime päivinä.

YK:n arvion mukaan lähes 40 000 ihmistä on saapunut Pohjois-Syyrian raja-alueille viime päivien aikana. Heistä jopa 20 000 on lähellä Bab al-Salamin rajanylityspaikkaa Aleppon pohjoispuolella. Turkki on lisännyt vartiointia lähellä Bab al-Salamin rajanylityspaikkaa.

Hallituksen ja kapinallisten välisissä taisteluissa Ratyanin kaupungin luona lähellä Aleppoa kuoli perjantaina noin 120 ihmistä, sanoo kansalaisjärjestö The Syrian Observatory for Human Rights.

Kerry vaati Venäjältä tulitaukoa

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati perjantaina Venäjää keskeyttämään ilmaiskut Syyriassa. Kerryn mukaan Venäjä on viestinyt hänelle suoraan, että se on valmis tulitaukoon Syyriassa.

Kerry sanoi Venäjän ilmaiskujen tappavan paljon naisia ja lapsia sekä kohdistuvan myös sairaaloihin.

Torstaina Kerry oli epäsuorasti syyttänyt Venäjän ilmaiskuja Genevessä pidettyjen Syyrian rauhanneuvottelujen keskeytymisestä.

Bahrain valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan

Perjantaina myös Bahrain ilmoitti olevansa valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan. Bahrainin läheinen liittolainen Saudi-Arabia oli vain päivää aiemmin ilmoittanut omasta valmiudestaan maajoukkojen käyttämiseen Syyriassa.

Bahrain sanoo voivansa lähettää joukkoja toimimaan yhteistyössä Saudi-Arabian kanssa osana "kansainvälistä terrorismin vastaista koalitiota".

Lähteet: AP, AFP