1. yle.fi
  2. Uutiset

Viikko tieteessä: Fuusiovoima otti askeleen ja vanha koira oppi uusia temppuja

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Kollaasi

Fuusiokokeessa vety hehkui 80 miljoonassa asteessa

Saksassa Max Planck -tutkimuslaitoksessa koekäytettiin uudenlaista koereaktoria (siirryt toiseen palveluun). Siinä fuusiovoimassa käytettävä fuusioplasma pysyi hallinnassa silmänräpäyksen ajan eli sekunnin neljäsosan. Saasteettoman fuusioenergian on sanottu olevan mahdollisesti käytössä jo kymmenessä vuodessa.

Ydinfuusioreaktio
Ns. DT-fuusio, jossa fuusioidaan vedyn raskaita isotooppeja, deuteriumia ja tritiumia. DT-fuusion ongelmana ovat vapautuvat neutronit.Yle Uutisgrafiikka

Vääränlaiset puut ovat lisänneet ilmastonmuutosta

Lehtipuiden väheneminen ja korvautuminen havupuilla Euroopassa on tutkijoiden mukaan kiihdyttänyt ilmastonmuutosta (siirryt toiseen palveluun). Kuuset ja männyt sitovat vähemmän lämpöä kuin vaikkapa tammet ja koivut. Vuosien 1750 ja 1850 välillä metsät vähenivät Euroopassa, mutta sen jälkeen metsien pinta-ala on kasvanut 10 prosentilla.

Metsää ilmasta.
Yle

Tuntematon kuningatar löytyi Egyptistä

Egyptistä on löytynyt viitteitä aiemmin tuntemattomasta muinaisesta kuningattaresta. Kuningattaren löytäneen professorin mukaan löytö voi värittää aiemmin niin "mustaa ajanjaksoa vanhan valtakunnan historiassa". Haudan sisällön kartoitus on aloitettu, ja sen uskotaan kätkevän arvokkaita salaisuuksia ajastaan.

Näkymä Gizan pyramideista keskipäivän valossa.
Mike Nelson / EPA

Vanhakin koira oppii, mutta hitaammin

Messerlin tutkimuskeskuksen kokeessa (siirryt toiseen palveluun) eri ikäisiä bordercollieita opetettiin koskettamaan kuonollaan kuvakkeita kosketusnäytöltä. Puolet kuvakkeista oli oikeita valintoja, ja niitä koskettamalla koira sai herkkupalan. Toiset neljä olivat vääriä, ja niistä ei saanut herkkupalaa. Nuoret koirat oppivat tunnistamaan oikeat kuvakkeet nopeammin. Kun koe puolen vuoden päästä uusittiin, kaiken ikäiset koirat pärjäsivät siinä yhtä hyvin.

bordercollie Fjolle
Bordercollie.Mari Latva-Karjanmaa / YLE
Lue seuraavaksi