1. yle.fi
  2. Uutiset

Bhutaniin syntyi kruununperillinen

Kuningasperhettä ihannoivassa valtiossa juhlistetaan pienen prinssin syntymää.

Ulkomaat
Kuva Bhutanien kuninkaasta ja mahdollisesti hänen vaimostaan.
Bhutanin nykyinen kungingas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck on isänsä tavoin sitoutunut Bhutanin bruttokansanonnellisuuteen.Ivar Heinmaa / Yle

Himalajan vuorivaltioon Bhutaniin on syntynyt kruununperillinen. Kuningas Jigme Khesar Namgyal Wangchuck ja kuningatar Jetsun Pema saivat perjantaina pienen pojan.

Koko perhe voi Bhutanin kuningashuoneen tiedotuksen mukaan hyvin.

Prinssi on kuninkaan ja kuningattaren esikoinen. 35-vuotias Wangchuck ja 25-vuotias Pema nostattivat vielä seurustellessaan pienen kohun kotimaassaan.

Ennen naimisiinmenoaan neljä vuotta sitten nuori pari osoitti julkisesti hellyyttä – konservatiivisessa Bhutanissa tämä on hyvin epätavallista, varsinkin kuninkaallisten keskuudessa.

Pääosin buddhalainen valtio on juhlistanut prinssin syntymää perinteisin seremonioin hengellisen johtajan Je Khenpon johdolla.

Onnellinen suljettu maa

Pieni kuningaskunta Bhutan on maailmalla tunnettu varsinkin onnellisuusindeksin kehittämisestä. Maa pitää kansakunnan onnellisuutta tärkeämpänä kuin talouskasvua.

Noin 750 000 asukkaan Bhutan rupesi avautumaan ulkomaailmalle vasta 1960-luvulla. Internet ja televisio päästettiin maahan vuonna 1999.

Ensimmäiset demokraattiset vaalit järjestettiin Bhutanissa vuonna 2008, jolloin Jigme Khesar Namgyal Wangchuck peri valtaistuimen isältään.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi