Europarlamentaarikko: EU:lta puuttuu selkeä saamelaispolitiikka

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) mielestä on on hämmästyttävää, että Euroopan unionilta puuttuu selkeä politiikka saamelaisten oikeuksien turvaamiseksi, vaikka saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää.

Sápmi
europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Strasbourgissa. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on pitkään ajanut kemiallisten haitta-aineiden raja-arvoja EU-lainsäädäntöön.
Vihtori Koskinen/ Yle

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) kirjoittaa saamelaisten kansallispäivänä blogissaan, että Euroopan unionilta puuttuu selkeä politiikka saamelaisten oikeuksien turvaamiseksi.

Hänen mielestään selkeän saamelaispolitiikan puuttuminen on hämmästyttävää, vaikka saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa.

– Alkuperäiskansat on huomioitu EU-politiikassa, mutta niiden asema näkyy lähinnä EU:n kauppa- ja kehitysyhteistyösuhteissa kolmansiin maihin, Pietikäinen sanoo.

Sirpa Pietikäisen mielestä saamelaisten oikeudet tarvitsevat vahvempaa turvaa.

Hänen mielestään suojaa kaipaavat etenkin perinteiset elinkeinot ja saamelainen poronhoito.

"EU:lla tulisi olla vahvempi alkuperäiskansojen kuulemiseen liittyvä mekanismi"

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mielestä EU:llä tulisi olla vahvempi mekanismi alkuperäiskansojen kuulemiseksi.

– Euroopan parlamentti esitti vuonna 2014 teettämässään tutkimuksessa, että alkuperäiskansojen kuulemisoikeus ja hyväksyntä olisi turvattava EU-tason lainsäädännöllä, Pietikäinen sanoo.

Ensi vuonna saamelaisten 100-vuotisjuhlavuosi

Saamelaisten kansallispäivää vietetään joka vuosi helmikuun 6. päivänä.

Päivä on valittu saamelaisten kansallispäiväksi, sillä saamelaiset kokoontuivat 6.2.1917 Trondheimiin ensimmäiseen yhteispohjoismaiseen kokoukseen aloittakseen valtionrajat ylittävän saamelaisten keskinäisen yhteistyön.

Tämän kokouksen 100-vuotisjuhlaa vietetään ensi vuonna Trondheimissä. Myös Suomi täyttää 100 vuotta vuonna 1917.